Istine i zablude

Iako je od Hipokratovog prvog opisa gripe do danas ispisano tisuće stranica o gripi i njenim posljedicama, mnogi i danas imaju pogrešne predodžbe o ovoj bolesti i mogućnostima prevencije.

Što vi mislite o gripi i potrebi da se zaštitite cijepljenjem?

Pitali smo neke od naših sugrađana što misle o gripi i cijepljenju protiv gripe. Pogledajte njihove odgovore i provjerite da li su u pravu.

Dijana, studentica, 18 god.

"Gripa nije ozbiljna bolest. Od gripe se ne umire."

Istina: Od gripe godišnje umire pola milijuna ljudi, a 3-5 milijuna ima težak tijek bolesti. Gripa je izuzetno zarazna i potencijalno smrtonosna bolest koja se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom. Jedan od razloga pogrešnog stava prema ovoj ozbiljnoj bolesti je činjenica da gripu često zamjenjujemo s običnom prehladom. Osobe svih životnih dobi mogu oboljeti od gripe i razviti ozbiljne komplikacije kao što su bronhitis, upala pluća, upala mišića, mozga te pogoršanje postojeće kronične bolesti.

Igor, sportaš 24 god.

"Zadnji put kad sam se cijepio dobio sam gripu."

Istina: Cjepivo protiv gripe ne može ni u kojem slučaju izazvati gripu. Djelatne tvari novijih generacija cjepiva sadrže dijelove virusne ovojnice ili površinske proteine virusa gripe (antigene hemaglutinin i neuraminidazu) koji potiču imunološki sustav na stvaranje protutijela koja nas štite od bolesti.

Hrvoje, odvjetnik, 40 god.

"Nikad se nisam cijepio niti sam imao gripu!"

Vjerojatno se dobro brinete za svoje zdravlje, pravilno hranite, rekreirate, dovoljno odmarate, redovito perete ruke ili jednostavno imate sreće. No što ste stariji, rizik obolijevanja od gripe se povećava, a pogotovo ukoliko imate neku od kroničnih bolesti. Čak i ako ne pokažete znakove bolesti, gripu možete prenijeti članovima svoje obitelji, prijateljima ili kolegama. Nemojte riskirati, cijepite se protiv gripe!

Antonela, ing. strojarstva, 30 god.

"Ne vjerujem da je cijepljenje protiv gripe bitno jer ga moja liječnica nikad nije preporučila."

Liječnici su jako zaposleni i ponekad nemaju vremena svim pacijentima preporučiti sve što je potrebno za zaštitu njihova zdravlja. No ako se obratite liječniku ili medicinskoj sestri i potražite savjet oni će vam dati sve potrebne informacije o cijepljenju protiv gripe.

Petra, zaposleni roditelj, 33 god.

"Nemam vremena za cijepljenje."

Obzirom da ste vrlo zaposleni i da u danu obavite bezbroj zadataka zamislite kako bi izgledalo da zbog bolesti morate ostati u krevetu ili otići u bolnicu. Za cijepljenje vam je potrebno samo nekoliko minuta. Nazovite svog liječnika ili medicinsku sestru i naručite se za cijepljenje u vrijeme kada je najmanja gužva.

Tamara, trgovkinja, 45 god.

"Cjepivo protiv gripe nije učinkovito."

Istina: Cijepljenje protiv gripe je najučinkovitiji način prevencije gripe. Prosječna učinkovitost cjepiva je 80%. Iskustva su pokazala da je učinkovitost cijepljenje veća kod osoba koje se redovito cijepe svake godine.