Spadam li u kategoriju za cijepljenje

Liječnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a) i drugi vodeći zdravstveni stručnjaci preporučuju cijepljenje protiv gripe svake godine.

Pomoću dolje navedenog upitnika saznajte da li se trebate cijepiti protiv gripe.


Trebam li se cijepiti protiv gripe?
Ja sam
(odaberite tvrdnje koje se odnose na vas):

Osobe starije od 65 godina su pod povećanim rizikom od razvoja komplikacija jer imaju slabiju sposobnost obrane od uzročnika bolesti. Rizik je veći ukoliko imate jednu ili više pratećih kroničnih bolesti (dijabetes, astmu, kronične srčane, plućne ili bubrežne bolesti, anemiju).

Iako se trenutno osjećate zdravi, ukoliko imate dijabetes, astmu ili neku drugu kroničnu bolest, vi ste pod povećanim rizikom od razvoja komplikacija zbog gripe.

Ukoliko vam je imunološki sustav oslabljen zbog dugotrajne bolesti poput tumora ili AIDS-a, cijepite se protiv gripe (cjepivo je sigurno za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom).

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika je najbolji način sprječavanja širenja gripe na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija zbog gripe. Virus gripe možete prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktom čak i ako nemate kliničke znakove bolesti. Ukoliko ste u kontaktu s pacijentima, trebali bi se cijepiti i na taj način spriječiti širenje virusa gripe.

Provjerite pripada li vaše dijete navedenoj skupini:
Dijete sa zdravstvenim tegobama, poput astme, dijabetesa, srčanih problema ili oslabljenog imunološkog sustava ili stanja koje može ugroziti funkciju pluća.

Osoba u kontaktu s djecom mlađom od 6 mjeseci: Obzirom da su djeca mlađa od 6 mjeseci pod povećanim rizikom od nastanka komplikacija zbog gripe i da za njih za sada ne postoji cjepivo, HZJZ preporuča cijepljenje bliskih kontakata. Cijepite se protiv gripe i na taj način indirektno zaštitite djecu koja se ne mogu cijepiti.

Osoba u kontaktu s djecom od 6 mjeseci do 18 godina (s kroničnim bolestima): Cijepljenje je posebno važno za svu djecu s kroničnim bolestima poput astme, dijabetesa, kroničnih bolesti srca ili poremećenim imunološkim sustavom. Obzirom da ste u bliskom kontaktu s djecom koja imaju barem jednu od navedenih bolesti važno je da se cijepite i na taj način doprinesete zaštiti djece.

Trudnoća, iako je "blaženo stanje" u osnovi je razdoblje života oslabljenog imuniteta. Zbog toga su trudnice i njihova djeca izložena većem riziku od komplikacija od gripe. Cijepljenjem zaštitite sebe i tek rođeno dijete u prvim mjesecima njegova života. Cjepivo se može primijeniti u bilo kojem tjednu trudnoće, nus pojave su uvijek blage a zaštita vrlo dobra.

HZJZ preporuča cijepljenje protiv gripe osoba svih dobih skupina* s pratećim kroničnim bolestima. Cijepljenje se također preporuča zdravim osobama koje su u bliskom kontaktu s posebno rizičnim skupinama. Čak i ukoliko niste u navedenim kategorijama možete se cijepiti ukoliko želite smanjiti rizik od gripe i njenih komplikacija.


Za cijepljenje se obratite liječniku opće/obiteljske medicine, pedijatru ili epidemiologu.