O CJEPIVU PROTIV GRIPE

Cjepivo sadrži proteine s površine virusa gripe koji potiču imunološki sustav na stvaranje zaštitnih proteina (protutijela). U slučaju kontakta s pravim virusom unaprijed stvorena protutijela onemogućit će daljnju aktivnost virusa i spriječiti razvoj bolesti i širenje infekcije na druge ljude.

Cjepivo ne može uzrokovati gripu.

Sastav djelatne tvari u cjepivu određuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). U veljači svake godine SZO određuje sastav cjepiva protiv gripe za sjevernu hemisferu na temelju praćenja promjena virusa, odnosno informacija koje zaprima od 115 nacionalnih centara za influencu uključujući i hrvatski Nacionalni centar za influencu. Zbog stalnih mutacija virusa gripe svake godine proizvodi se novo cjepivo s izmjenjenim sastavom djelatne tvari.

Vrste cjepiva

Već niz godina dostupna su inaktivirana cjepiva protiv gripe (tzv. ˝mrtva cjepiva˝). Inaktivirana cjepiva sadrže dijelove virusa gripe koji sami po sebi ne mogu izazvati bolest. Površinski proteini virusa gripe (antigeni hemaglutinin i neuraminidaza) potiču imunološki sustav na stvaranje protutijela koja nas štite od bolesti. Danas dostupna cjepiva protiv gripe su tehnološki napredna, učinkovita i sigurna za primjenu.

Inaktivirana cjepiva mogu biti konvencionalna i adjuvantirana.

Konvencionalna cjepiva protiv gripe su univerzalna cjepiva namijenjena svima starijima od 6 mjeseci. Prosječna učinkovitost konvencionalnih cjepiva je 80%. Međutim, konvencionalna cjepiva nisu dovoljno učinkovita kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom kao i u slučaju nepodudarnosti cirkulirajućih sojeva i sojeva uključenih u cjepivo.

Radi poboljšanja učinkovitosti cjepivu je dodan adjuvans. Adjuvansi su tvari koje poboljšavaju imunološki odgovor na cijepljenje. Adjuvantirano cjepivo protiv gripe osigurava bolji imunološki odgovor kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom i pruža bolju zaštitu protiv sojeva koji nisu uključeni u cjepivo, a u Hrvatskoj se koriste samo u osoba starijih od 65 godina.

Obje vrste cjepiva dostupne su u Hrvatskoj kao i u drugim europskim državama.