Odgovori stručnjaka

2009./2010. - PANDEMIJSKA GRIPA - VAŠA PITANJA I ODGOVORI STRUČNJAKA

P: U 64. sam godini, tijekom 96. i 97. imala sam dvije transplantacije koštane srži (Multiple Myeloma) i sad je već 12 godina bolest u remisiji (10 godina uz terapiju održavanja interferonom, posljednju godinu dana bez te terapije). Kako spadam u rizičnu skupinu cijepila sam se protiv sezonske i svinjske gripe. Pred 4 dana moj se suprug razbolio od (svinjske) gripe i od sinoć sam i ja počela osjećati simptome kao i on pred 4 dana - glavobolja, začepljenost nosa, ali zasad temperature još nemam. Budući da se zbog slabijeg zdravstvenog statusa bojim komplikacija, moje je pitanje: Da li smijem početi uzimati Tamiflu, pošto sam cijepljena protiv obiju gripa?

O: S obzirom da zbog oslabljenog imunološkog statusa mogućnost infekcije kod Vas
je veća u slučaju neposredne ugroženosti virusom (infektom), možete početi uzimati u protuvirusne lijekove.

P: Smije li se osoba koja uzima 1000mg beta-glukana (imuno-modulator) i 1000mg Ekolostruma dnevno cijepiti protiv svinjske gripe, a s obzirom na mogući jači imunološki odziv organizma. Je li vjerojatnost šoka i jake reakcije na cjepivo veća u tom slučaju?

O: Nema nikakvih sinergičnih učinaka (koji pojačavaju djelovanje) između bilo kojeg pripravka lijeka i cjepiva, pa se stoga možete slobodno cijepiti.

P: Već 4 dana mi curi nos lagano me boli grlo i leda obostrano pri ispuhivanju nosa ili kašljanju, imam lagani suhi kašalj, inače se ne osjećam bitno jako lose, temperatura mi se pojavila tek 4. dan i to 37.2. , i lagano su mi otečeni limfni čvorovi po vratu. Trudna sam 23 tjedna. Zanima me je li riječ o gripi ili tek virozi? Ne osjećam neke pretjerane bolove ili umor ali nisam bas u uobičajenom stanju?

O: S obzirom na Vašu simptomatologiju vjerojatno se ne radi o pandemijskoj gripi, ali da ne bi brinuli cijelu zimu i proljeće obavezno se cijepite protiv pandemijske gripe jer je cjepivo sigurno i pruža dugotrajnu zaštitu.

P: Supruga je u inozemstvu, polovinom 2007.god.transplantirala jetru zbog ciroze uzrokovane Hepatitisom B.Koristi Tacrolimus-imunosupresiv i drugo, kao i Bon vivu i Mioclacik sprej zbog uznapredovale osteoporoze! Dali da primi zbog prevencije vakcinu protiv H1N1? Zahvaljujem

O: Vaša supruga je zbog svoje bolesti izložena u slučaju obolijevanja od gripe težim komplikacijama bolesti pa je stoga od izuzetne važnosti da se cijepi protiv nove AH1N1 2009 gripe jer će na taj način biti zaštićena više mjeseci.

P: Povišena temperatura je prirodna obrana tijela od bolesti.Ako mi ne smeta,znači ne uzrokuje veće komplikacije,trebam li skidati temperaturu 38,5 ili 39? Danas mi je prvi dan, nemam neke posebne bolove u mišićima, malo sam ošamućen i bezvoljan, kašljem umjereno. Kada je potrebno svakako javiti se liječniku?

O:
U pravu ste. Ako ne osjećate smetnje zbog povišene temperature u prva dva dana ne trebate ju skidati lijekovima, a ako visoka temperatura potraje duže od tri dana ili osjetite intenzivne smetnje od strane respiratornog trakta (bol u prsima, kratkoća daha), javite se obiteljskom liječniku. S obzirom da visoka temperatura isušuje organizam, brinite se da nadoknadite tekućinu uzimanjem toplih (ne prevrućih i ne preslatkih, bezalkoholnih) napitaka, a za snižavanje temperature možete koristiti i tuširanje u mlakoj vodi. Obavezno mirujte i ostanite kod kuće, ne konzumirajte pretešku hranu jer je kod gripe apetit oslabljen na tjedan dana.

P: Moram se cijepiti protiv ove svinjske gripe jer spadam u rizičnu skupinu. Znam to i želim. Ipak sve te gluposti i pretjerivanja koja sam pročitala na internetu ostavile su dubokog traga tako da se bojim da će cijepljenje zbog moguće nagle pojave panike čemu sam, ne znam zašto, jako sklona. biti opasno po zdravlje. Smijem li popiti nešto za smirenje kao praksiten i sl. prije cijepljenja?

O: Kao što i sami dobro znate cijepljenje protiv gripe uvijek je dobrovoljno i besplatno za rizične skupine. Informacijama na Internetu ne treba vjerovati jer se ne baziraju na stručnim podacima pa nema razloga da se toliko brinete. No, bez obzira ukoliko Vas to toliko uznemiruje nema nikakvog razloga da ne popijete neko sredstvo za smirenje prije cijepljenja.

P: Trebam li se cijepiti protiv H1N1? Imam razloga vjerovati da sam došla u kontakt s virusom koji se manifestirao kao "viroza" (glavobolja, probavne smetnje, opća slabost, bolovi u mišićima). Bez temperature i dišnih simptoma. Posljednjih nekoliko godina se cijepim protiv sezonske gripe, a gripu sam preboljela dvaput u životu. Imam 37 godina.

O: Cijepljenje protiv pandemijske gripe korisno je za sve naše sugrađane bez obzira na preboljelu bolest jer se pretpostavlja da će epidemija većeg intenziteta cirkulirati više mjeseci pa je stoga naša preporuka da se svakako zaštitite cjepivom. Simptomi koje navodite ne odgovaraju pandemijskom virusu AH1N1 2009 gdje je vodeći simptom visoka temperatura i respiratorna bolest.
 

P: Zašto je Hrvatska naručila cjepivo koje sadrži skvalen, pojačivać koji kasnije s godinama može uzrokovati autoimunogene bolesti?

O: Sve Europske zemlje pa tako i Hrvatska naručile su cjepivo s pojačivačem imuniteta prema strategiji SZO za slučaj pandemije, a u situaciji kad proizvođači cjepiva nisu u mogućnosti proizvesti dostatne količine antigena. Da bi se osigurala dostatna količina cjepiva sukladno povećanim svjetskim potrebama, a uz iste raspoložive kapacitete uz polovičnu količinu antigena dodaje se adjuvans koji u konačnici daje isti zaštitni učinak protiv infekcije virusom gripe. Ni jedna stručno-znanstvena studija ne dovodi u vezu autoimune bolesti i cijepljenje, a informacije s web portala samo čine veliku štetu i u konačnici će dovesti do povećanog broja komplikacija u oboljelih, umrlih kao i troškova u zdravstvenom sustavu.

P: Myasthenia gravis je oboljenje koje mi je dijagnosticirano 1993 godine. Sadašnja terapija je: Mestinon 5 tabl DECORTIN 35/15 mg (35mg jedan te 15 mg drugi dan) Imuran 1 tabl Kalinor 1tabl Peptoran 1tabl navečer Moduretic 1 tabl tjedno S obzirom na kortikosteroidnu terapiju nisam se cijepila svih ovih godina protiv sezonske gripe (srećom niti oboljela) pa niti ove po preporuci moje liječnice specijaliste. Da li bi se trebala cijepiti od sezonske i svinjske gripe?

O: Struka koja prati poglavito cijepljenje i sve novosti na tom području smatra da ste Vi s obzirom na Vašu bolest u kategoriji koja bi se trebala cijepiti protiv obje (sezonske i pandemijske) gripe.

P: Između dva cijepljenja sezonske i svinjske gripe da li je potreban određeni period? Osoba 1957 godište cijepljena je 24.11.2009. Hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav

O: Razmak između dva cijepljenja nije potreban a moguće je cijepiti se isti dan zasebno u lijevu i desnu ruku.

 P: Koja je bitna razlika virusa i bakterija? Što znači zaštitni titar?

O: Za razliku od bakterijskih infekcija, gripa je bolest koja se ne može liječiti jer ne postoje efikasni lijekovi nego se mora preboliti, a nakon toga trajna zaštita ostaje samo spram tog određenog podtipa virusa. S obzirom da virusi u recirkulaciju dolaze svakih par desetljeća, nikad ne možete biti sigurni za slijedeću sezonu. Najefikasniji, najsigurniji i najbolji način zaštite protiv gripe, na temelju sve relevantne stručne i znanstvene literature, je cjepivo