Odgovori stručnjaka

2010./2011. - PANDEMIJSKA GRIPA - VAŠA PITANJA I ODGOVORI STRUČNJAKA

P: Astmatičar sam (imam bronhijalnu, alergijsku astmu) i cijepim se redovno zadnjih nekoliko godina i to uobičajenim cjepivom za sezonsku gripu. Izričito se ne želim cijepiti protiv svinjske gripe jer smatram da posljedice tog cijepljenja nisu još dobro poznate niti znanstvenicima koji s tim rade (što dokazuje i današnji članak o toj temi na net.hr portalu). Moje je pitanje da li imam izbora ove godine cijepiti se isključivo cjepivom za sezonsku gripu, dakle ne cjepivom pomiješanim sa cjepivom za svinjsku gripu (pročitala sam da je za ovu godinu predviđeno jedino to kombinirano cjepivo)?
O: Ne nasjedajte na neprovjerene informacije sa raznih portala koji nemaju niti stručnu niti znanstvenu podlogu. Nakon prošlogodišnjeg iskustva s cijepljenjem protiv pandemijske gripe kad se cijepilo oko 200 milijuna ljudi u svijetu, u proteklom razdoblju nisu zapažene nikakve značajne nuspojave. Kao i svaki dosadašnji virus pandemijskih gripa i ovaj posljednji će postati uobičajeni soj cirkulirajućih virusa sezonske gripe, te kao takav biti će uključen u sezonsko cjepivo ove i slijedećih godina. Takva odluka utemeljena je na kontroliranoj proizvodnji i praćenju pozitivnih učinaka cijepljenja u više od 50 godina prevencije protiv gripe cijepljenjem. Adjuvans koji se nalazio u prošlogodišnjem cjepivu protiv pandemijske gripe i izazvao bez razloga brojne kontroverze, ove godine se više ne nalazi u sezonskom cjepivu.
 

P: Interesira me koje cjepivo je za sezonsku gripu 2010/2011 treba administratirati djetetu od 3.,5 godine. Ovo nam nije prvo cijepljenje niti spadamo u rizične skupine, pa sam cjepivo sama kupovala i donosila u pedijatrijsku ordinaciju. Znam da se može administrirati pola doze cjepiva za odrasle, ali me interesira da li postoji posebno cjepivo za djecu ako je uvezeno ove godine. Na ovaj način želim samo znati koje cjepivo trebam kupiti?
O:
Ako ste već prošlih godina cijepili svoje dijete protiv gripe onda ste vjerojatno svjesni korisnosti i pružanja solidne zaštite cijepljenjem spram cirkulirajućih sojeva gripe svake sezone. Ove sezone u cirkulaciji će vjerojatno i dalje biti pandemijski virus A/H1N1/ koji izaziva teže komplikacije kod mlađih osoba a upravo ovogodišnje cjepivo štiti i protiv takvog oblika bolesti. Za cijepljenje djece od 3 godine starosti i starije se aplicira svako cjepivo protiv gripe jednako kao i za odrasle. Sva cjepiva za odrasle, (osim Fluad-a za preko 60 godina starosti i intradermalnog cjepiva / Intanza koje se koristi samo za starije od 18 godina), koja se u Hrvatskoj nalaze na tržištu registrirana su i za djecu stariju od 3 godine te ih možete nabaviti u ljekarnama ili pričekati dok u studenom ne dođu u ambulante obiteljskih liječnika i pedijatara.
 

P: Dijete mi je asmatičar ali bavi se sportom. Koliko se poslije cijepljenja od gripe ne može baviti težim fizičkim naporom?
O: Cijepljenje protiv gripe uopće ne predstavlja zapreku za bavljenjem sportom ili težim fizičkim naporom.

P: Poštovani pred nekoliko dana sam vam postavila pitanje na koje sam dobila odgovor te vam ovim putem i zahvaljujem na tome! Imam još jedno pitanje pa vas molim ako mi i u ovom slučaju možete odgovoriti! Zanima me lijek za gripu Tamiflu, naime čula sam da postoji i sirup za djecu do 45kg, dali je to istina i dali ga ja mogu dati svome sinu od 16 mjeseci naravno u slučaju gripe?
O: U slučaju bolesti djeteta postoji kapsule Tamiflua od 30 mg koje se kao suspenzija (otopina) daju maloj djeci.

P: Mama sam bebe stare 3,5 mj koju dojim, te obzirom da nema posebnih preporuka zanima da li se mogu/trebam cijepiti protiv gripe, te da li cjepivo može imati negativne učinke kod bebe? Unaprijed hvala na odgovoru Srdačan pozdrav
O: Cjepivo protiv pandemijske A/H1N1/ 2009 gripe namijenjeno je osobama s kroničnim bolestima, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima. Nikakve negativne učinke ne može imati kod djeteta cijepljenje majke.

P: Imam pitanje vezano uz "svinjsku gripu"... Kćer mi je stara 2,5 godine, imam razne dileme oko cjepiva! Postoji tu i određeni strah. Dosta sam "proučavala" po internetu te naišla na više stranica koje govore o vitaminu D te njegovim svojstvima za pomoć kod nove gripe. Ovo je samo jedna od takovih stranicahttp://www.ordinacija.hr/zdravlje/preventiva/vitamin-d-bolji-od-h1n1-cjepiva/ Stvarno sam pročitala mnogo članaka u kojima se tvrdi da vitamin D pomaže tj.da je bolji od samog cjepiva (preventivno). Sad me zanima koliko tu ima istine, pošto kad sam nazvala pedijatricu blago rečeno mi je rekla da pričam gluposti, a isto to su suprugu rekli u ljekarni! Ako zaista pomaže da li je dovoljno da mi kćer uzima D3 kapi?
O: Ne postoji takva kombinacija vitamina ili neki pojedinačni pripravak koji bi sprječavao infekciju s bilo kojim mikroorganizmom pa tako i influencom. Od cjepiva ne treba zazirati jer se ona kontroliraju i nadzire se proizvodnja u visokostručnim ustanovama a njihova vrijednost se ne utvrđuje na temelju paranoičnih članaka na Internetu.

P: Od ukupno oboljelih do sada,da li se uopće netko izliječio ili se još liječe....?
O: Gripa je bolest koja najčešće vodi samoizlječenju bez upotrebe bilo kakvih lijekova, a samo rijetki bolesnici završe sa komplikacijama.

P: Otac sam kronično bolesnog djeteta....pošto je situacija sa svinjskom gripom alarmantna, zanima me kako doći do cjepiva protiv te gripe? Da li će možda Vaš zavod slati pozive na kućne adrese pošto kronični bolesnici imaju prioritet cijepljenja?
O: Sve osobe s nekom kroničnom bolesti ciljna su skupina za cijepljenje protiv pandemijske gripe, a cjepivo dobivaju besplatno u ordinacijama liječnika primarne zdravstvene zaštite.

P: Kako se razlikuje obična gripa od svinjske gripe?
O: Nema osobitih razlika između jedne i druge gripe. To je bolest koja vodi samo-izlječenju bez upotrebe lijekova, a karakterizirana je temperaturom > 380C, općim lošim osjećajem i respiratornim simptomima.

P: Da li se mogu cijepiti protiv gripe, ako mi je u tijeku kemoterapija, prošla 4 još 2 tretmana su preostala?
O: Vi ste upravo ciljna grupa za cijepljenje i trebate se cijepiti jer kod Vas gripa može izazvati posljedice.

P: Liječnica sam i na žalost bolujem od multiple skleroze. Za sada moji simptomi se odnose uglavnom na teški umor te za sada ne izostajem s posla. S obzirom da mi neurolozi i obiteljski liječnici ne znaju pomoći. Posebno me zanima da li se smijem cijepiti ako pripravak sadrži skvalene?
O: Vi ulazite u kategoriju ljudi, bez obzira na Vašu osnovnu bolest, koja se treba cijepiti protiv gripe. Kod Vas bolest može izazvati mnogo teže posljedice nego što su blage nuspojave cijepljenja.

P: Molim vas za informaciju o tome koja vrsta cjepiva u vezi H1N1 ce biti dostupna na hrvatskom tržištuu? Unaprijed hvala na odgovoru! S poštovanjem, Dubravka Milais Konzularni odjel Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske
O: Republika Hrvatska je naručila za svoje građane 1,5 milijuna doza cjepiva od švicarskog proizvođača Novartis – Pharm AG, a u Europskoj Medicinskoj Agenciji registriran je kao „Focetria“.

P: Sada sam u 28. tjednu trudnoće. Moja mi je ginekologinja preporučila da se NE cijepim protiv gripe. Mogu li se u tramvaju od zaraze gripom zaštititi nošenjem maske?
O: U skupini za koju se preporuča cijepljenje ste i Vi, jer u slučaju pobolijevanja od gripe imate mnogo veću vjerojatnost da razvijete komplikacije. Cijepljenjem se zaštićuje osim same trudnice transplacentarnim prijenosom protutijela i tek rođeno dijete.
Nošenje zaštitnih maski ne preporuča se u javnosti jer nema prevelikog učinka nego se preporuča za zdravstvene djelatnike u čestom kontaktu s oboljelima.

P: Poštovani! Zanima me da li se mogu cijepiti protiv svinjske gripe zbog asmatičnog brohitisa i alergije na perje (uz alergiju na prašinu, dlake, plijesni). Imam 45 godina.
O: Vi ste u kategoriji koja se treba i s obzirom na postojeću simptomatologiju, može cijepiti protiv gripe.

P: Cijepljena sam prije 14 dana cjepivom protiv obične gripe u svojoj ambulanti. Sada bi se željela jer imam KOPB cijepiti i protiv svinjske gripe. Ne znam i je li cjepivo koje smo dobili s pojačivačem imuniteta ili bez njega i da li se smijem cijepiti odmah ili moram čekati tri tjedna jer su informacije na internetu nejasne. Nema podatka kakvo smo cjepivo primili protiv obične gripe?
O: Protiv pandemijske gripe možete se cijepit istog dana kao i protiv sezonske pa stoga nije potreban nikakav razmak između ova dva cjepiva. Cjepivo protiv sezonske gripe sadrži dijelove tri tipa virusa influence bez adjuvansa, dok cjepivo protiv pandemijske gripe sadrži samo dio virusa nove pandemijske gripe uz dodatak pojačivača imuniteta. U zadnjih deset godina je ovim adjuvansom aplicirano je 40 milijuna doza cjepiva bez statistički značajnijih nus pojava. Do sada se u svijetu protiv pandemijske gripe u zadnjih mjesec dana nakon što je cjepivo postalo dostupno cijepilo oko 100 milijuna ljudi.

P: Moje je dijete imalo tri puta febrilne konvulzije. Staro je 2, 5 godina, treba li se cijepiti protiv gripe?
O: Nakon konzultacije s Vašim pedijatrom Vaše se dijete može cijepiti jer upravo je gripa bolest koja je popraćena visokom temperaturom i u slučaju da se dijete razboli moglo bi opet razviti febrilne konvulzije

P: Je li točno da se uzimanjem lijeka protiv virusa unutar 24 sata smanjuju simptomi gripe? Ukoliko je točno koji je naziv lijeka, kako se uzima i je li bezopasan?
Je li postoje neki lijekovi koji ciljano djeluju na virus influence i smanjuju simptome bolesti, kako se zovu i imaju li neke štetne učinke?

O: Protuvirusni lijekovi za liječenje influence registrirani su unazad par godina u Hrvatskoj i kao takvi dostupni su u našim ljekarnama.
Lijekovi ove vrste imaju relativno vrlo visoki sigurnosni profil, smanjuju simptome influence te skraćuju trajanje bolesti ali je nužno započeti uzimanje lijeka u prvih 48 sati od početka bolesti da bi bio učinkovit, a obzirom na inkubaciju bolesti od barem 24 sata vrlo je teško započeti na vrijeme uzimati lijek.
Na našem je tržištu trenutno u prodaji druga generacija protuvirusnih lijekova tzv. inhibitori neuraminidaze pod generičkim imenom oseltamivir i zanamivir.
Za sva pitanja oko uzimanja ovih lijekova obratite se svojem liječniku ili farmaceutu, a opširnije informacije o ovoj temi možete naći unutar "Knjige o gripi" (pod poglavljem LIJEKOVI) koju možete besplatno preuzeti s našeg portala.