Odgovori stručnjaka

2012./2013. - VAŠA PITANJA I ODGOVORI STRUČNJAKA

P: Molim vas odgovorite mi kolika je opasnost od daljnjih komplikacija gripe, za koju mi je ustanovila moja liječnica. Naime, prije četiri dana u večernjim sam satima osjetila slabost, zimicu, otežanije disala uz mješovit kašalj, T - 37,80 C. Sutradan sam otišla kod liječnice i ustanovila da imam bronhitis i gripu, od lijekova sam dobila Pholcodin sirup (ne odgovara mi najbolje potiče kašalj, a ne mogu uvijek iskašljati), Lekoklar XL a 500mg 1x1 dne, Ventolin sprej, Lekadol a 5oo mg, sama sam uzela Linex forte.Danas treći dan imam još temperaturu koja ne prelazi 37,9 stupnja C, bolovi u kralježnici u početku su to bili bolovi u mišićima, kostima, zglobovima, pečenje pri kašljanju. Cijepila se nisam zadnjih sada već 8 godina, pred prekid sam se cijepila redovito no zadnjih tri godine iza cijepljenja dobila bi herpes u usnoj šupljini, povezala sam da je uzrok cjepivo jer kako sam se prestala cijepiti, herpes se nije pojavljivao. Oprostite na opširnosti, no voljela bi čuti vaše mišljenje, kako dalje jer me malo strah komplikacija.
O: Gripa je uvijek ozbiljna bolest i u slučaju oboljenja uvijek postoji mogućnost težih komplikacija. Za sada, obzirom da ste već dobili antibiotik (koji ne djeluje na virus gripe) i sirup protiv kašlja te antipiretik, dobro ste pokriveni što se tiče mogućih komplikacija. U svakom slučaju treba pozorno pratiti razvoj bolesti i u slučaju pogoršanja simptoma javite se liječniku. Izuzetno je važno da mirujete, uzimate dovoljno tekućine i konzumirate "lakšu" hranu. Cijepljenje protiv gripe kao što i sami vidite ipak je najbolja zaštita protiv ove bolesti a herpes kojeg Vi opisujete nigdje u svijetu nije doveden u vezu s tim postupkom. Želimo Vam što brže ozdravljenje u nadi da ćete ubuduće podići kvalitetu svog života i redovno se cijepiti protiv gripe.
 

P: Upravo imam gripu. Treći dan sam bolesna, doma sam, pijem čajeve i odmaram. Koliko dugo ću biti prijenosnik bolesti? Imam mamu koja je srčani bolesnik, pa ju ne bih htjela zaraziti. Počela sam jako kašljati, kao da imam bronhitis (koji sam zadnji puta imala sa 20 godina, a sada sam 50). Da li mogu nešto uzeti za bronhitis?
O: O Vašem imunološkom stanju ovisi koliko ćete dugo biti prijenosnik bolesti.
Ljudi koji imaju lošiji imunološki odgovor dulje prenose bolest a svakako je to dok kašljete.
Da bi učinkovitije iskašljavali potrebno je razrijediti sluz u respiratornom sustavu pa s toga treba piti više tekućine, a od lijekova uzimati neki od bronhiolitika. Na ovaj način ne možete efikasno zaštititi mamu nego je najbolje da se ona kao srčani bolesnik cijepi protiv gripe svake godine.
 

P: Može li se gripa dobiti dva puta u kratko vrijeme (mjesec dana)?
O: Da, gripa se može dobiti više puta u kratkom razdoblju pogotovo ove sezone kada cirkuliraju tri različita tipa: dva A i jedan B - A/H1N1/ pandemijski i A/H3N2/ te B. Jedini sigurni način za zaštitu od ovih napasti svake sezone je cijepljenje.
 

P:Moja djevojčica 11 g. naglo je dobila temperaturu ujutro oko 37,8 cijela joj je dan rasla temp. da bi oko 18 00h dostigla i skoro 40 c .Te smo noći borili s temp. žalila se da je bole rukice, nogice ,a već dan prije žalila se da je boli grlo. Ujutro smo otišli pedijatrici gdje je pregledana i grlo, limfni čvorovi, sinusi i sve je bilo u redu.Pedijatrica je rekla da ima gripu, puno tekućine da pije, da sprejamo grlo i da odmara.Taj dan nije imala temperaturu tek uvečer blagu oko 37,5. Temperatura se više nije pojavljivala nikakva, samo je taj dan kad je imala visoku izgubila i apetit i nije htjela baš ni piti, no već drugi dan apetit se vratio jedino se još žali da je malo grlo boli i curi joj nosić. Da li je moguće da je to bila gripa? Ja imam grlobolju ali bez temperature već 4 dana, malaksala sam i loše se osjećam te povremeno kašljem da li je i kod mene u pitanju gripa-bez temperature?
O: Upravo su simptomi Vaše kćeri karakteristični za gripu. Gripa je uvijek ozbiljna bolest koja gotovo uvijek ide s visokom temperaturom tako da ne bih rekao da se kod Vas radi o toj bolesti.
 

P: Već danima tražim preko interneta stanje kretanja gripe ali nigdje ništa ne mogu naći.Gripu shvaćam jako ozbiljno i zanima me kako živim u Rijeci koliko ima oboljelih, kada se očekuje vrhunac gripe i njen pad.Hvala na odgovoru,ali bih voljela saznati gdje i sama mogu pronaći ove podatke.
O: Stanje kretanja gripe u Hrvatskoj na tjednoj bazi izvještava se preko naših stranica pod WHO/Nacionalni centar za influencu/Tjedni izvještaj o kretanju influence. (plava ikona na lijevoj strani naslovne stranice portala gripa.hr )
Epidemija gripe u Hrvatskoj je započela negdje oko Nove godine a broj oboljelih raste iz dana u dan. U cirkulaciji su tri virusa gripe s sljedećom zastupljenošću: B virus 15%, A/H3N2/ virus 45% i A/H1N1/ pandemijski virus iz 2009. g. koji se ponovno vratio s učestalošću od 40%. Vrhunac gripe očekuje se u veljači i ožujku, pad u travnju, a prestanak epidemije negdje početkom svibnja.
 

P: Prije tjedan dana otišao sam kod svog liječnika da se cijepim protiv gripe. U ambulanti mi je rečeno da su prekinuli cijepljenje ier sa gripa već "pojavila". Pitao sam dali više nema cjepiva? Odgovoreno mi je da je ostalo dosta neiskorištenih doza.Otišao sam bez obzira na molbu doktorici da se cijepim. Sada u tisku ali i ostalim glasilima se podržava cijepljenje. Molim hitan odgovor. Imam 70 god. i cijepio sam se već 6 zadnjih god. bez nuspojava.
O: U svakom slučaju cijepiti se treba čim prije međutim za cijepljenje protiv gripe nikad nije kasno. To što se gripa pojavila ne može ni na koji način smetati pri cijepljenju. Zaštitni titar protutijela javlja se oko dva tjedna nakon cijepljenja, a gripa u našim krajevima traje sve do početka svibnja. Prema tome u slučaju ako se sada cijepite bit ćete zaštićenu slijedećih dva i pol mjeseca dok traje sezona gripe. U ambulanti inzistirajte da Vas cijepe jer nema nikakvog razloga da se cijepljenje prekine jer se gripe već pojavila.
 

P: Moja mama ima 75 godina. U subotu je dobila cjepivo protiv gripe kao i svake godine .Mama je dugogodišnji šećeraš (diabetes melitus typ 2),! Na mjestu uboda se poslije dva dana pojavilo crvenilo i bol na opip. Doktor je preporučio mast i alkoholne obloge.Molim za Vas savjet dali je to normalna pojava i kad bi crvenilo trebalo nestati.Mama se svake godine cijepi protiv gripe ali nikada nije bila takva reakcija cjepiva kao sada. Zabrinjava me.
O: Reakcija na cijepljenje koju Vi spominjete nije neobična, zapravo je čak i poželjna, jer to je dokaz da imunološki sustav ovog puta odreagirao vrlo učinkovito. Stari liječnici znali su za takve pojave reći „ cjepivo se primilo“.
 

P: Poštovani, Prije dva dana počeo sam kašljati i taj dan navečer sam dobio temperaturu 38.3. Sutradan me uhvatila drhtavica, blaga bol u mišićima, a temperatura je skočila na 39.9 pod Coldrexom, tako da sam otišao na hitnu u zaraznu bolnicu u Zagrebu. Tamo su mi izvadili krv, uzeli bris nosa i rekli da sumnjaju na gripu, iako će nalaz brisa nosa biti gotov tek za 5 dana. Treći dan temperatura je pala na 36.5, cijelo vrijeme me boli glava i osjećam se dosta iscrpljeno, ali apetit mi je bio dobar i sa temperaturom od 39.9, kao i danas, bolovi u mišićima su bili blagi i trajali su samo jedan dan, a visoku temperaturu sam imao samo jednu večer i sljedeći dan. Je li moguće da se ovdje ipak ne radi o gripi?
O: Nadamo se da je Vaše stanje sada bolje iako svi simptomi upućuju da se radi o gripi. Inače za dijagnostiku na gripu u HZJZ-u nalaz je gotov isti dan pa stoga čude obavijesti koje ste dobili. Najbolji način za sprečavanje ove uvijek ozbiljne bolesti je cijepljenje svake godine jer je efikasno i s rijetkim i blagim eventualnim nuspojavama.
 

P: Imam sina od 6 godina koji se treći puta cjepivo protiv gripe kod svog pedijatra i nijednom nije imao nikakvih nuspojava. Prvi put se cijepio 2010. i to dva puta u razmaku od mjesec dana, zadnji puta prije mjesec i sve je bilo ok. Međutim gledajući sinoć emisiju Provjereno užasno sam se uspaničila da cijepeći svoje dijete da ga zaštitim od najgoreg učinila po mišljenju mnogih pa i stručnjaka napravila nešto katastrofalno. osobito me brine ona priča da dijete. može postati autistično. Kome vjerovati i koliki je stvarni rizik oboljenja svakog cijepljenog djeteta od takvih bolesti koje poneki tvrde? unaprijed hvala
O: Niti jedna zemlja, pa tako niti zdravstveni sustavi najvećih zemalja u svijetu nisu nikad donijeli preporuku, da cjepivo ne bi bilo korisno odnosno da ga isključuju iz svog sustava prevencije. Većina znanstvenih članaka utemeljenih na studioznim ispitivanjima govore u prilog koristi u odnosu na rizike od cijepljenja. Isto tako i u Hrvatskoj, pridržavajući se osnovnih načela medicinske etike i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, preporučuju se cijepljenja s velikom dozom promišljanja te se tako kod nas djeca ni ne cijepe protiv pet do šest bolesti za koje postoje nova cjepiva a koriste se u razvijenijim zemljama kao što su SAD i Kanada. Kontrolni mehanizmi za provjeru eventualnih nus pojava i štetnih reakcija nakon cijepljenja vrlo su rigorozni i dostupni svim liječnicima ali i široj javnosti i pacijentima. Na osnovu svega navedenog, višestrukih provjera i stalne kontrolne postupaka cijepljenja ne možemo uočiti u svjetskim okvirima ali i u Hrvatskoj da postoje signali ili realne opasnosti za takve neutemeljene tvrdnje koje spominjete. Demokratski sustavi između ostalog dopuštaju svakome da iznosi raznolike tvrdnje koje i nemaju znanstvene utemeljenosti, pa bi tako ocijenili i navedeni serijal. U zaključku smatramo da Vi vrlo dobro štitite svoje dijete od jedne od najozbiljnijih bolesti i njezinih komplikacija, a tako mu ujedno podižete i kvalitetu života.
 

P: Dobar dan! Imala sam dva dana temperaturu 39 sa 5,nisam mogla jesti, i uz jaki kašalj sam povraćala, preležala sam. Treći dan sam dobila apetit ali imam strasne bolove ispod rebara kad kašljem. Zanima me što bi moglo biti, je li opasno?? Hvala
O: Vi ste vjerojatno obolili od gripe koja je kod vas vjerojatno razvila neku komplikaciju od strane respiratornog sustava. Svakako se javite svom liječniku koji će Vam prepisati terapiju i vjerojatno Vas uputiti na Rtg pluća.
 

P: Poštovani, imam bebu od 5 mjeseci i zanima me ako dobije gripu da li je za tu dobnu populaciju teže preboljevanje ili jednako kao za odrasle? Beba je dobrog zdravlja ali nije dojena. Ukućani se ne žele cijepiti. Unaprijed zahvaljujem!
O: U pravu ste, gripa kod djece mlađe od 24 mjeseca može izazvati teže oblike bolesti s češćim komplikacijama. S obzirom da je cjepivo namijenjeno za osobe od 6 mjeseci i starije, jedini način da zaštitite dijete je da se Vi i Vaši ukućani cijepite te da za vrijeme epidemije gripe, koja je upravo počela, izbjegavate kontakte sa drugim oboljelim osobama.
 

P: Poštovani, sadrži li cjepivo Vaxigrip skvalen?
O: Ne, pojačivač ili adjuvans ne nalazi se u ovoj vrsti cjepiva protiv gripe, on je najčešće prisutan u cjepivima koji se koriste u slučaju pandemije.

P: Tko primjenjuje cjepivo kod nepokretnih u kuci? smije li ga dati sestra za njegu u kuci ili za to moraju biti prisutni ambulantna sestra i doktorica? na koji način se daje cjepivo(s.c. ili drukčije)? osim lokalnih i alergijskih reakcija je li moguća ozbiljnija reakcija poput anafilaktičkog soka? unaprijed hvala na odgovorima?
O: Cjepivo protiv gripe kod nepokretnih u kući, primjenjuje isključivo liječnik uz adekvatnu pripremu. Cjepivo protiv gripe primjenjuje se intra muskularno u gornji dio nadlaktice, a postoji i intradermalno cjepivo koje ima nešto jače lokalne reakcije i plaća se. Svaka hrana, lijek pa tako i cjepivo može u rijetkim slučajevima izazvati i teže alergijske reakcije, a najčešće se radi samo o mogućoj pojavi crvenila i blage boli na mjestu uboda te blago povišene temperature u tijeku 1-2 dana. Cjepivo protiv gripe svakako se preporuča kod nepokretnih osoba jer gripa kod njih zbog neadekvatne respiratorne ventilacije može izazvati teške oblike bolesti.

P: Trebao bi ići van zemlje, pa me interesira kada počinje cijepljenje protiv gripe, i koji proizđač, jer NOVARTIS je u EU zabranjen?
O: Prema našim informacijama, cjepivo švicarskog proizvođača Novartis nije zabranjeni u cijeloj Europi nego je preporuka nekih zemalja da se ne koristi zbog nekih nesavršenosti u krajnjem proizvodu što, koliko se zna, ne utječe na učinkovitost niti nus pojave. Cijepljenje protiv gripe trebalo bi započeti u slijedećih tjedan dana što ovisi o HZZO-u, a radi se o VAXIGRIP cjepivu francuske tvrtke Sanofi Pasteur.

P: Imam već par dana temperaturu 37 do 37,3, osjećam umor, glavobolju i lagan pritisak u plućima, ali nema kašlja ni šmrcanja. Jesu li to mogući simptomi gripe ili bi mogla biti samo viroza, inače takve viroze imam jednom do dva puta godišnje i nakon 5-7 dana ozdravim?
O: Kod Vas se gotovo sigurno ne radi o oboljenju uzrokovano virusima influence, jer bi u tome slučaju temperatura bila viša (viša od 38,50C ) a opće stanje lošije. Vjerojatno se radi o nekom od uobičajenih sezonskih respiratornih virusa koji se najbolje liječe mirovanjem, povećanim unosom tekućine, laganom hranom koja ne opterećuje želudac i prema potrebi nekim sredstvom koje snižava temperaturu.

P: Zašto se gripa najčešće javlja zimi je li to zbog stanja organizma ili nešto drugo?
O: Gripa se najčešće javlja zimi iz razloga što je to bolest koja se prenosi kapljičnim putem tj. govorom, kihanjem i kašljanjem te čestice virusa ostaju u zatvorenim prostorima i postaju mogući izvor infekta. Obzirom na hladnije razdoblje, češće boravimo u zatvorenim prostorima koji se dovoljno ne prozračuju te u njima nalazimo više virusa gripe koji onda u tim mjesecima izazivaju češće bolest.

P: Prije otprilike 3 dana javila mi se prehlada (mislim da je prehlada jer uopće nisam imao povišenu temperaturu) koja sada već lagano prolazi. No ono što me zabrinjava je da sam počeo osjećati povećanu tjelesnu slabost. Zanima me da li je to normalno i što bih trebao poduzeti u vezi toga?
O: Vrlo je teško bez detaljnih podataka o Vašoj dobi, općem zdravstvenom statusu i eventualnim korištenim lijekovima jasno odgovorite na Vaše pitanje. Tjelesna slabost za trajanja prehlade uobičajeni je popratnim simptom i liječniku se treba javiti ako potraje dulje od tjedan dana.

 

P: Imam 22 godine i pošto svake godine obolim od gripe želio bih se cijepiti pa me zanima dali to mogu u drugim domovima zdravlja zbog toga što ne mogu do svog doktora zbog posla.
O: Cijepljenje protiv gripe dostupno je i za sve koji nisu obuhvaćeni indikacijama za besplatno cijepljenje, a plaća se 65 kn.
Cijepiti se možete u svakoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite ako liječnik na zalihi ima cjepiva.

P: Poštovani, cijepljena sam cjepivo protiv gripe kao i moj sin od godinu i pol dana. Cjepivo je kupljeno u ljekarni i preko 20 sati je stajalo na sobnoj temperaturi jer nisam bila upozorena da ga je nužno potrebno držati u hladnjaku. Na upit da li je cjepivo uopće djelovalo, u ljekarni i kod liječnika sam dobila odgovor da je vjerojatno nije nastala neka značajna promjena u strukturi cjepiva i da se ne moram ponovno cijepiti ni ja ni dijete. Da li mi možete reći da li je cjepivo učinkovito i što mi je raditi?
O: Za svako cjepivo pa tako i ono protiv gripe poželjno je da se čuva na temperaturi do +40C.
U Vašem slučaju s obzirom da u cjepivu protiv gripe nema živih virusa moguća je tolerancija do 24 sata što se normalno ne preporuča. Cjepivo je sigurno djelovalo i ne morate se ponovno cijepiti.

P: Moj se otac cijepio protiv nadolazeće gripe. Jučer su ga primili u bolnicu s dijagnozom upale mišića i upale pluća kao posljedicu cijepljenja protiv gripe. Imate li ikakva saznanja o takvim slučajevima?
O: Da bi se kvalitetno odgovorilo na Vaše pitanje potrebno je znati točan datum cijepljenja Vašeg oca i datum njegova primitka u bolnicu. Kako nam nisu poznati navedeni podaci na temelju kojih bi Vam opširnije odgovorili na Vaše pitanje, evo našeg komentara: upala pluća ni na koji način ne može biti povezana sa cijepljenjem protiv gripe niti je to dosada zabilježeno bilo gdje u svijetu. Vjerojatno se radi o nekom drugom uzročniku s kojim se Vaš otac inficirao. Kakva je zaštita nakon primljenog cjepiva protiv gripe ne možemo dati odgovor jer ne znamo kad je cijepljen i primljen u bolnicu, međutim u svakom je slučaju visoka (iznad 90%) ukoliko se Vaš otac redovito cijepi i ako se cijepio prošle godine. Dobro bi došle i mikrobiološke analize u kojima je, sigurni smo, dokazan određeni uzročnik ove pneumonije.

P: Hitno! Cijepio sam se prošle godine za isti tip gripe teoretski imam imunitet da li se trebam ponovno cijepiti?
O: Da. Niti jedno cijepljenje protiv gripe ne daje 100% zaštitu, a pogotovo ako se radi o novom virusu kao što je bio prošle i ove godine. Stoga je poželjno da se docijepite i ove godine jer ćete tako samo pojačati svoj imunološki odgovor spram ovog uvijek opasnog uzročnika.

P: Mogu li se cijepiti protiv gripe za vrijeme trajanja prehlade, bez temperature, sa simptomima kašlja i hunjavice?
O: Kontraindikacija za cijepljenje protiv gripe je akutna bolest s temperaturom.
Ako Vaše stanje ima trend poboljšanja, nemate temperaturu i prošlo je više od tjedan dana od početka bolesti, nema razloga da se ne cijepite.

P: Sin ima 4,5 godine, ide u vrtić, kćer ima 20 mjeseci i nije još u vrtiću. Prvenstveno bi htjela zaštititi od gripe kćer jer je još jako mala pa gledamo varijante kako to napraviti. S obzirom da se je mala do sada uvijek zarazila od starijeg brata mislili smo cijepiti sina i da bi na taj način bili oboje zaštićeni. Je li moguće da se kćer zarazi od svojeg brata ako je on samo prenositelj virusa (a sam se ne razboli jer je cijepljen)? Kćer sam mislila cijepiti protiv pneumokokne bolesti a da ne bi tako mala dobila toliko različitih cjepiva htjeli smo izbjeći ovaj protiv gripe. Je li po vašem pametnije cijepiti sina ili kćer? Vjerojatno je zdravije za tijelo ako je malo starije kad se cijepi (s time mislim zdravije za mog sina nego za kćer)?
O: Lijepo od Vas da tako skrbite o svojoj djeci i razmišljate na tako ispravan način. Imate pravo. Jedna od mogućnosti da zaštitite svoje dijete je da cijepite sve ukućane, međutim opet će biti osoba koje će doći u kontakt s Vašim djetetom u sezoni gripe koja u Hrvatskoj traje barem četiri mjeseca. Mala je vjerojatnost da Vaša kćer dobije gripu od brata koji je cijepljen. Ako već cijepite kćer protiv pneumokokne bolesti dobro je da se cijepi i protiv gripe. Cijepljenje male djece započinje u ranoj dobi upravo zbog toga što je kod djece imunološki odgovor dobar, a rizik pobolijevanja velik te zbog još nerazvijenih higijenskih navika i čestog suživota u kolektivima (vrtićima). Kad se radi o cijepljenju djece protiv gripe upravo su djeca do 5 godina izložena riziku češćih komplikacija u slučaju razbolijevanja od gripe. Zbog toga smatramo da je vrlo poželjno da cijepite i kćer i sina protiv gripe barem dok ne navrše pet godina. Cjepivo protiv gripe ima vrlo dobru efikasnost, nus pojave su rijetke i blage, kontraindikacije su isključivo alergija na proteine jajeta i akutna bolest s visokom temperaturom.

P: Može li potpuno zdrav, mlad čovjek razviti težak oblik svinjske gripe i je li potrebno cijepljenje?
O: Može. Upravo je po tome i karakterističan ovaj novi oblik virusa gripe jer za razliku od sezonskih gripa kod kojih su komplikacije i smrtnost bili u starijoj dobi kod ove gripe sa težim oblicima obolijevaju mlađi ljudi. Od cijepljenja protiv gripe svatko može imati samo koristi, nus pojave su minorne a u razvijenim zemljama smatra se da je to dio medicinske izobrazbe. Zemlje sjeverne Amerike uključujući i Kanadu preporučuju putem zdravstvenih vlasti cijepljenje svih osoba bez obzira na dob ili zdravstveni status, da bi izbjegle nelagodu vezanu uz pobolijevanje od gripe ali i moguće komplikacije.

P: Može li se cijepiti protvi gripe ako vas čeka operativni zahvat?
O: Svakako je vrlo dobro da cijepljenjem spriječite pogoršanje Vašeg zdravstgvenog stanja nakon operativnog zahvata jer u protivnom bi moglo doći do komplikacija uzrokovanih gripom. Poželjno je da se cijepite barem tjedan dana prije operativnog zahvata.
P: Imam bebu staru 9 mjeseci, koja će sredinom siječnja krenuti u jaslice. Htjela bih ju cijepiti protiv gripe. Kako se navodi da je alergija na jaja kontraindikacija za cijepljenje, zanima me da li se smije cijepiti beba koja još nije probala jaja?
O: Za sve osobe pa tako i za Vašu bebu smatra se da nisu alergične na proteine jajeta ako do sada nisu imali nekih značajnijih alergijskih reakcija. Testiranje na alergene jajeta nije indicirano kod osoba koje se prvi put cijepe protiv gripe. Alergija spram proteina jajeta inače je izuzetno rijetka te Vam preporučamo da dijete zaštitite od ove bolesti koja pogotovo u djece do 24 mjeseca starosti u slučaju oboljenja ima češće komplikacije.

P: Da li se smije stavljati rakija kao oblog djetetu s temperaturom 38,5?
O: Alkoholni oblozi kod djece ne dolaze u obzir jer preko kože može doći do apsorpcije i trovanja. U svakom slučaju preporučujemo Vam za skidanje temperature čepiće paracetamola i tuširanje svaka dva do tri sata u mlakoj vodi, te eventualno obloge od obične mlake vode. Ne zaboravite da je kod povišene temperature važna nadoknada tekućine u vidu čajeva.

P: Trenutno sam prehlađen i primam antibiotike. Da li mogu odmah nakon antibiotika da ići na cijepljenje ili moram napraviti pauzu prije cijepljenja i koliko dana ukoliko je potrebno?
O: Za cijepljenje protiv influence važne su dvije stvari na koje treba obratiti pozornost. Cijepiti se ne bi trebale osobe koje su alergične na proteine jajeta i u akutnoj fazi neke bolesti s povišenom temperaturom. Preboljela prehlada nakon uzimanja antibiotika nije kontraindikacija za cijepljenje pa se čim prije slobodno zaštitite od ove uvijek opasne bolesti.

P: Imam 39 godina. Ne idem kod liječnika, pa tako da ne znam dali imam kakvu kroničnu bolest, osim što neki put imam preskakanja srca, i probleme sa sinusima, eventualno glavobolju, nemam nikakvih drugih vidljivih problema. Dali sada to znači da moram otići napraviti cijeli niz pregleda prije sezone gripe da znam dali se moram cijepiti, ili ako nemam vidljivih problema, to znači i da ne treba nikakvo cijepljenje. Napominjem da sam zadnji put imala gripu 2001godine, i tada sam je preležala sa temperaturom do 39,50C bez ikakvih posljedica, te nakon deset dana bila dobro. Naime, ovo sve pitam iz razloga što želim znati je li u konačnici ova gripa kao i svaka druga gripa do sada, tj.da li su vjerojatnosti za komplikacije jednake kao i sa gripom koja je bila zadnjih desetak godina.
O: Kao što vidimo da i sami dobro znate, besplatno cijepljenje protiv gripe namijenjeno je uglavnom kroničnim pacijentima i starijima od 65 godina. Međutim, svatko tko se želi zaštititi od ove uvijek teške akutne virusne bolesti, poželjno je da se cijepi, jer zaštita cijepljenjem može samo koristiti a nus pojave su uglavnom beznačajne. S obzirom da u Hrvatskoj u protekle dvije godine nije obolio veliki broj ljudi od gripe uzrokovane pandemijskim virusom, koji ipak ima težu kliničku sliku s češćim upalama pluća, u slijedećim godinama postoji mogućnost da dođe do većeg pobola. S toga Vam ipak savjetujemo da se cijepite i da narednih šest mjeseci ne brinete o mogućnosti infekcije s komplikacijama.

P: Imam česte gripe evo sada u 2 mjeseca sam imala jako teške oblike gripe, čak ni antibiotici nisu pomagali, imam bronhitis, ali i svake godine upalu pluća kada sam bolesna javlja mi se oštra bol u lijevom plućnom krilu ispod rebara. Prošle godine sam imala jaku upalu pluća bez ikakvih simptoma, tek sam treću sedmicu otišla doktoru zbog kašlja, sada opet kašljem! Što da činim?
O: S obzirom da češće pobolijevate od bolesti vezane uz respiratorni sustav bilo bi poželjno da učinite kompletni kardio pulmološki pregled. U svakom slučaju preporučamo da se obavezno svake godine cijepite protiv gripe a što se tiče intenzivnog kašlja možete ga donekle olakšati inhalacijama para kamilice te cuclanjem tvrdih bombona, uz svakako lijekove koje Vam je preporučio Vaš liječnik. Ne zaboravite piti i dovoljno tekućine jer se na taj način sekret koji se stvara u plućima razrjeđuje i bolje iskašljava.

P: Imao sam transplantaciju bubrega. Da li se mogu cijepiti protiv gripe?I
O: Upravo je za Vaše zdravstveno stanje indicirano i poželjno da se cijepite protiv gripe redovito svake sezone.

P: U 5. tjednu trudnoće imala sam gripu.Molim vas, možete li mi reci da li u ranoj trudnoći može proći bez posljedica na plod i kakve posljedice mogu očekivati! Jako sam zabrinuta jer popila sam par lupoceta. Najviša temperatura bila je 38.8! Doktor mi je dao tamiflu tablete, ali mi je savjetovao da ih izbjegnem ako ikako mogu, tako da ih nisam pila! Jako se brinem jer me svi gledaju sa žaljenjem!
O: Gripa rijetko može ostaviti trajne posljedice na plod majke, a ako u rijetkim slučajevima u nekim promjenama i dođe oni se mogu odnositi na težinu, razvoj ploda i neke komplikacije od strane CNS-a. Nakon redovne kontrole UZV-om vjerojatno će se ustanoviti da je s Vašim djetetom sve u redu pa će tako nestati i razlog za zabrinutost.

P: Da li se za vrijeme prehlade i gripe smije baviti sportom (trčanje, nogomet, teretana)?
O: Ako ste obolili od prehlade ili gripe nije preporučljivo da se bavite intenzivnom tjelesnom aktivnošću jer je jedna od osnovnih preporuka da mirujete da bi svome imunološkom sustavu dali mogućnost da se sam obrani od uzročnika bolesti bez dodatnih opterećenja.

P: Cjepljen sam protiv obe gripe na staru godinu. Zbog transplatacije pijem imunosupresivne lijekove. Bolest je počela naglo. Četiri dana imam visoku temperaturu, noću oko 38.8 a sinoć prvi put 39. Uz to imam drhtavicu i curi mi nos. Kašalj je u početku bio suh, sad nije baš suh ali kašljem znatno manje. Rijetko osjetim blagu mučninu koja brzo prođe. Ne boli me glava, ne bole me kosti ni zglobovi ni mišići. Prva tri dana bi temperatura danju pala, ali danas je bila oko 37.5 cijeli dan. Nisam siguran da li imam gripu ili neku treću virozu jer sam se cjepivo i nemam sve simptome gripe?
O: Teško je samo na temelju kliničke slike odrediti da se radi o gripi, međutim većina Vaših opisanih problema govori za to da je u pitanju ipak jedan blaži oblik gripe upravo zahvaljujući tome što ste se cijepili. Cjepivo ne pruža 100% zaštitu od oboljenja u imunokompromitiranih osoba (imunosupresivni lijekovi) ali pruža visoku zaštitu od nastanka komplikacija gripe i posljedičnih težih posljedica što je i kod Vas slučaj. S obzirom na Vašu osnovnu bolest savjetujemo Vam da se procjepljujete redovno svake godine jer ćete na taj način podići Vaš imunološki status u slijedećim epidemijama gripe.
P: Imam dva pitanja:dijete od 2 g.već treći dan ima temp.do 39,3 koju uspješno skidamo lupocetom,dobrog je općeg stanja,uredno jede i nije neuobičajenog ponašanja,suprug ima tem.37,7 bole ga prsa,mišići,suh kašalj. Da li to može upućivati na gripu i jedno i drugo stanje?
O: Kako su ovi tjedni u Hrvatskoj upravo karakteristični po vrhuncu epidemije gripe kod Vas s obzirom na simptomatologiju gotovo sigurno se radi o toj bolesti. Na temelju Vašeg opisa za sad ne postoje neke komplikacije bolesti pa je dovoljno da uz snižavanje temperature i uzimanje dovoljno tekućine odmirujete još par dana kod kuće.

P: Prije jedno desetak dana sam se cijepila protiv gripe, u trenutku cijepljenja nisam imala niti povišenu temperaturu, niti kašljala, niti mi je curio nos, međutim već idućeg dana sam se probudila sa gnojnom anginom i visokom temperaturom, te sam bila primorana liječiti se antibioticima. Pretpostavljam da me radi toga cjepivo protiv gripe ne štiti, ali bih svakako bila zahvalna na Vašem stručnom odgovoru, kako bih se znala čim ispravnije postaviti prema ovim okolnostima?
O: Gnojna angina slijedeći dan nakon cijepljenja protiv gripe u svakom slučaju nije povezana s tim događajem već je s obzirom na prirodu bolesti uzrokovana nekim bakterijskim uzročnikom. Ispravna je odluka Vašeg liječnika u tom slučaju da Vas liječi antibioticima jer oni upravo djeluju na bakterijske uzročnike. Samo cijepljenje ne može ni u kojem slučaju pogoršati Vašu kliničku sliku a štiti Vas isključivo od virusa gripe, a nikako od ostalih bakterijskih bolesti i to za oko dva tjedana od trenutka cijepljenja.

P: Imam pitanje vezano za cjepivo. Cijepljena sam 10.01.,ne spadam u rizičnu skupinu i po prvi puta sam cijepljena protiv gripe, imam 30 g. Rečeno mi je da nuspojave mogu biti jako blage ili nikakve.Nakon cjepiva sam imala laganu bol na mjestu uboda sto je prošlo nakon 2 dana i laganu vrtoglavicu koja može biti i od bilo čega drugog. Međutim, mene brine sto od jučer imam bolove u mišićima u nogama i osjećam se malaksalo. Da li to može biti nuspojava cjepiva ili nema veze s tim?
O: S obzirom da je od Vašeg cijepljenja prošlo četiri dana, smatramo da se ne radi o nuspojavama cijepljenja jer su one eventualno primjetne unutar dva dana nakon cijepljenja kao što ste i Vi lijepo opisali. Cijepljenjem protiv gripe učinkovito se štitimo od tri tipa virusa čiji su djelići zastupljeni u cjepivu (nema živih virusa) ali postoje i drugi respiratorni virusi za kojih cjepivo ne postoji, no oni na sreću ne izazivaju tešku kliničku sliku i komplikacije kao gripa pa je moguće da ste se ovih dana inficirali s nekim od tih drugih virusa. U slučaju intenzivnije i dugotrajnije simptomatologije koje opisujete svakako se javite svom liječniku.

P: Ako sam cijepljen 10.01.2011.g. cjepivom protiv gripe(po tvrdnji mog liječnika i sezonske i svinjske u jednom cjepivu) nakon koliko dana ono djeluje odnosno postajem otporan na gripu?
O: 50% zaštita protiv gripe stječe se već nakon 2 tjedan po cijepljenju, dok je za kompletnu zaštitu potrebno barem 3 tjedna. (Nijedan lijek u medicini pa tako ni cjepivo protiv influence nema 100% učinak, pa se stoga i preporučuje kontinuirano docjepljivanje svake godine koje onda značajno poboljšava zaštitu.)

P: U 8. sam tjednu uredne trudnoće, liječnica sam te radim u bolnici gdje sam svakodnevno u kontaktu sa 30 ak pacijenata starije dobi.Da li se smijem cijepiti protiv gripe u prvom tromjesečju s obzirom na organogenezu.U prošloj trudnoći sam se cijepila no u 5 mjesecu trudnoće pa nisam imala nedoumica. Uglavnom čitam da se izbjegava cijepljenje u prvom tromjesečju, ali mi nije jasno zašto ako je to neživo cjepivo?
O: Nema pravih razloga da se trudnice ne cijepe i u prvom trimestru trudnoće, no zbog organogenetskih poremećaja druge vrste koji se mogući u prvom, drugom i trećem mjesecu trudnoće, trudnice se tada izbjegava cijepiti da se cjepivo ne bi kompromitiralo u slučaju nekih promjena. S obzirom na intenzivnu pojavu pandemijskog virusa u Hrvatskoj ove sezone, mi Vam savjetujemo da se što prije cijepite, a takva preporuka postoji u mnogo drugih zemalja.

P: U obitelji u kojoj je jedan član obolio od gripe, kolika je korist nošenja zaštitne maske za lice, bilo oboljelog člana, bilo njegovih zdravih su-ukućana? I koliko dugo bi tu zaštitu, ako postoji korist, trebalo provoditi?
O: Korištenje zaštitne maske je mjera koja ne može previše zaštititi od infekcije ali opet ima izvjesnu korist, u tom slučaju poželjno je da masku nose i oboljeli ukućani. Nakon prestanka kašlja oboljeli su infektivni još dva dana s time da mala djeca, oboljeli imunokompromitirani i stariji duže ostaju infektivni, moguće je ponekad i do mjesec dana.

P: Imam 25 godina, nemam kroničnih bolesti, ali sam pretio. Da li se trebam cijepiti protiv gripe?
O: Kad se radi o pandemijskoj gripi pretilost se smatra jedan od faktora koji može dovesti do težih komplikacija i kod mlađih osoba. Stoga Vam savjetujemo da se cijepite protiv gripe.

P: Supruga me uvjerava da se prehlada ili gripa može prenijeti i spolnim putem.zanima me da li je to točno? hvala
O: Direktnim spolnim putem gripa se ne može prenijeti, ali s obzirom da je to intimni kontakt pretpostavlja se da vrlo lako možete doći u dodir s izlučevinama iz nosa i usta, pa je stoga ipak vrlo visoka vjerojatnost da se tim dišnim putem možete inficirati.

P: Mama mi ima 60 godina,alergijsku astmu i reumu. Cijepila se protiv gripe ujutro i istu večer bila užasno loše,temp.39, povraćala, sve ju boli,jako je loše. Njezina doktorica ju nije htjela cijepit jer je rekla da je cjepivo opasno.Iako doktori kažu da se od cjepiva ne može dobiti gripa,očito se može, jer se jedna poznanica cijepila pa također dobila gripu. Što da radi?
O: Kao i za svaku febrilnu bolest najvažnije je adekvatno rehidrirati pacijenta jer povišena temperatura isušuje organizam. Isto tako poželjno je antipireticima (lijekovima protiv temperature) sniziti termoregulacijski prag tj. povišenu temperaturu. Povezanost ovih simptoma s cjepivom ne bi trebala biti direktna nego je Vaša mama vjerojatno već u trenutku cijepljenja bila inficirana gripom, ako se uopće o gripi i radi. Zaključno, ne postoji bojazan da bi došlo do teže kliničke slike kod Vaše mame iako je već bila inficirana gripom u trenu cijepljenja.

P: U moru novinarskih "informacija" i neodređenih odgovora liječnika koje sam pitala obraćam se Vama sa istim pitanjem: Cijepiti se ili ne ? Životna dob 40 godina, žensko,dijagnoza Sy Hashimoto. Trenutno bez simptoma navedenih bolesti, dakle kronične bolesti. Obzirom na moj poremećeni imunološki odgovor može li cijepljenje uzrokovati nepoželjnu reakciju?
O: U stručnoj i znanstvenoj literaturi ne postoji podataka da bi Vaša bolest bila kontraindikacija za cijepljenje. Obzirom na Vaš poremećeni imunološki odgovor Vaš problem može biti jedino u vidu slabijeg imunološkog odgovora na cjepivo, što može uzrokovati necjelovitu zaštitu spram gripe. Ipak smatramo da je i taj ograničeni imuno odgovor bolji nego nikakva zaštita u slučaju necijepljenja.

P: Molim vas za mišljenje i savjet: trebam li cijepiti dijete staro 23 mjeseca protiv gripe? Doktorica opće prakse mi to ne preporučuje, pedijatrica preporučuje, tako da sam zbunjena. Postoje li eventualni rizici i posljedice koje bi dijete moglo imati do tog cjepiva? Napominjem da je dijete zdravo, rođena je sa 37 tjedana, ne znam je li to bitno?
O: Vaša pedijatrica je nešto bolje informirana o koristima cijepljenja za zdravlje Vašeg djeteta. Cjepivo protiv gripe je visoko učinkovito, izuzetno sigurno, a eventualne nuspojave su rijetke, blage i reverzibilne.Djeca se mogu cijepiti od 6 mjeseci starosti na dalje s time da bi bilo itekako poželjno cijepiti djecu do 2 godine starosti jer kod njih gripa izaziva teže komplikacije.

P: Trudnica sam u 27 tjednu trudnoće i da li bi se trebala cijepiti protiv sezonske gripe ili protiv svinjske gripe. Imam sina od 5 god i on se cijepi svake god protiv sezonske gripe jer spada u rizičnu skupinu, pa se i ove god cijepio.
O: Upravo ste Vi u kategoriji osoba koje bi mogle u slučaju infekcije s ovosezonskom gripom razviti teške komplikacije pa je stoga visoko indicirano da se cijepite ovogodišnjim cjepivom protiv sezonske gripe u kojem se također nalaze i površinski djelići, antigeni pandemijske gripe. Na taj način osim Vas specifična zaštita bit će transplacentarno prenesena i Vašem još nerođenom djetetu, pa će tako i ono u ovoj sezoni gripe biti zaštićeno. Dakle, od cijepljenja imate koristi Vi i Vaša beba koja će se uskoro roditi. Sretno!

P: Prije 3 dana, naglo mi je porasla temperatura, osjećao se iscrpljeno, čak sam se i malo tresao (to je sve bilo taman prije nego što sam išao spavat). Sljedeći dan mi je bilo dobro. Danas, nakon 3 dana, tokom popodneva temperatura mi je malo porasla, ali ništa strašno. Imam li razloga za brigu po ovim "simptomima"?
O: Teško je na temelju tako oskudnih simptoma bez detaljne obrade reći točno o čemu se radi ali naša je preporuka da bez obzira na godine ili Vaš zdravstveni status pristupite cijepljenju protiv gripe da bi izbjegli zabrinutost u nastupajućim zimskim mjesecima.

P: Bio sam se cijepiti protiv gripe početkom prosinca u zavodu za javno zdravstvo u Virovitici! Dali me to cjepivo štiti samo od "obične" gripe, ili ima nekakvu zaštitu i od svinjske?
O: Ovogodišnje cjepivo u sebi sadrži komponente virusa sezonske gripe tipa A/H3N2/ i B, te pandemijskog soja A/H1N1/ stoga ste Vi adekvatno zaštićeni spram trenutno cirkulirajuće pandemijske gripe

P: Ako sam se cijepio protiv sezonske gripe, dali se trebam cijepiti ponovo i od svinjske gripe i nakon koliko vremena iz ovog cjepiva?
O: U Vašem pitanju nedostaje podatak o godini Vašeg cijepljenja, ali ako ste se cijepili u jesen 2010. godine cjepivo koje ste primili Vas štiti i protiv "svinjske" gripe.

P: Bivši sam dugogodišnji pušač sto je ostavilo traga na mojim plućima.Dijagnoza je KOBP I ASTMA. Već se četiri godine cijepim protiv sezonske gripe.Imam 51.god. Upravo sam se prehladila, kišem, šmrcam i nadam se da ce na tome ostati. Što mi preporučujete.?Nisam cijepljena protiv upale pluća ni protiv svinjske gripe. Pomalo se bojim. Molim Vas savjet!
O: Vaša dijagnoza prva je na rang listi osoba za koje se preporučuje cijepljenje. Ako u Vašoj sadašnjoj kliničkoj slici ne postoje znakovi febrilne bolesti smatramo da se u slijedećim danima možete cijepiti protiv gripe a svakako i cijepljenje protiv pneumokokne bolesti kod Vas bi dobro došlo.

P: Naglo su me zaboljele kosti i mišići, osjećam se umorno, temperatura za sada nije rasla iznad 37oC, bole me oči,povremeno lovim zrak, ne kašljem,ne boli me grlo. Operirala sam melanom i rak dojke.Terapija Arimidex. Sve kontrole redovite i bez recidiva. Zanima me da li su moji simptomi bliže gripi ili nekoj prehladi ili virozi?Trebam li liječniku ili mogu primjenjivati poznate načine liječenja navedenih simptoma?
O: Vaši simptomi za sada ne ukazuju na gripu, te stoga ne trebate liječniku, ali bi bilo itekako dobro, obzirom na Vašu povijest bolesti, da se cijepite protiv gripe kod Vašeg liječnika primarne zdravstvene zaštite (obiteljske medicine) ili u zavodu za javno zdravstvo.

P: Imam 47 godina i po preporuci tadašnjeg obiteljskog liječnika 8 godina se redovito cijepim protiv gripe(nemam kronične bolesti). Ove godine sadašnji liječnik je rekao da sama odlučim o cijepljenju ( a on se nije cijepio) pa sam otišla sam na Zavod za javno zdravstvo PGŽ po savjet. Liječnik mi je rekao da budući se već duže cijepim da ću morati cijeli život i da se nisam trebala tako rano početi cijepiti te ako sad odustanem od cijepljenja u slučaju oboljenja od gripe bi sigurno imala velike teškoće. Uglavnom, ja sam primila cjepivo. Da li sam pogriješila i molim vaše objašnjenje. Molim savjet da li cijepiti i djecu od 14 i 18 god. Nije mi samo jasno kako struka nema isti stav i mišljenje o cijepljenju jer nije riječ o subjektivnom osjećaju već o znanstvenom i dokazivom pitanju.
O: Normalno da nije točno da višegodišnje cijepljenje može dovesti do težih oboljenja u slučaju prestanka procjepljivanja. Upravo suprotno, s obzirom da višekratno procjepljivanje štiti protiv više tipova virusa Vi ste zapravo bolje zaštićeni od većine ljudi koji to ne čine. Što se tiče preporuka za cijepljenje stav je struke da se trebaju cijepiti svi, bez obzira na godine, koji boluju od nekih kroničnih bolesti. Djeca se mogu cijepiti od 6 mjeseci starosti na dalje s time da bi bilo itekako poželjno cijepiti djecu do 2 godine starosti jer kod njih gripa izaziva teže komplikacije. Što se tiče različitih mišljenja o cijepljenju, ona se uglavnom ne baziraju na stručnim i znanstvenim dokazima, a stvar donekle komplicira činjenica da postoje različite preporuke za ciljne grupe u različitim zemljama. U svakom slučaju visoko razvijene zemlje Europe i Amerike preporučuju cijepljenje i širim grupama stanovništva s obzirom da je izuzetno sigurno a može donijeti značajne prednosti u sezoni influence.

P: Trudna sam 34 tjedna (uredna trudnoća). Ginekolog mi je preporučio da se nikako ne cijepim protiv gripe, a doktorica opće prakse kaže da se mogu cijepiti. Cijepila sam se prošle (samo protiv sezonske gripe) i pretprošle godine - nisam imala alergijsku reakciju. Htjela bih se cijepiti, ali me nakon razgovora s ginekologom strah da cijepljenjem ne naudim djetetu. Molim Vas da mi odgovorite da li je cjepivo protiv gripe sigurno za dijete.
O: Vaš liječnik očito ne raspolaže sa novijim spoznajama o cijepljenju, upravo su trudnice zbog veće učestalosti komplikacija, ciljna skupina za cijepljenje protiv gripe. Cjepivo ne štiti samo majku nego se stvorena protutijela transplacentarno prenose i djetetu, tako da je novorođenče indirektno zaštićeno od gripe i u prvim mjesecima života. Nuspojave koje spominjete izuzetno su rijetke i blagog oblika u vidu otoka na mjestu cijepljenja ili lošeg osjećanja koje prolazi unutar dva dana. Obzirom da gripa, pogotovo ovogodišnja pandemijska, može biti praćena komplikacijama i posljedičnom smrtnošću, takva vrsta nuspojava je zanemariva. Sve zemlje svijeta shodno preporukama medicinskih stručnjaka, a u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju cijepljenje trudnica

P: Poštovani, možete li poslati kemijski sastav cjepiva protiv gripe? Pitam vas to zbog maila koji zadnje vrijeme kruži internetom, a koji sugerira kako su elementi sastavljeni u cjepivu protiv gripe zapravo uzročnici mnogih težih bolesti i simtoma. Ili mi jednostavno odgovorite koji elementi u slijedećem popisu jesu u sastavu cjepiva, a koji ne: 1. Pileći embrio 2. Formaldehid 3. Octoxinol-9 4. Triton X-100 5. Želatina 6. Thimerosal (derivat žive) 7. Natrijev fosfat 8. Natrijev klorid (sol) Zahvaljujem i radujem se odgovoru, pošto smatram važnim da dobijem informacije i sa druge strane kako bih mogao formirati mišljenje temeljeno na realnim činjenicama.
O: Nije nikakva tajna, kao i kod svakog lijeka, sastav cjepiva koji se obvezatno nalazi u sklopu deklaracije na ambalaži svakog registriranog cjepiva u zemlji. Ovosezonsko cjepivo protiv gripe sadržava osim površinskih antigena tri soja virusa influence koji dominiraju u cirkulaciji i pomoćne tvari: kalijev klorid, kalijev dihidrogen fosfat, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, natrijev klorid, kalcijev klorid dihidrat, magnezijev klorid heksahidrat i voda za injekcije.
Ništa od tvari koje navodite ne izaziva „teže bolesti i simptome“. Više tisuća puta je provjereno i ovjereno od svih svjetskih organizacija za kontrolu lijekova kako u Americi tako i Europi. Koristi cjepiva višestruko nadmašuju eventualne nuspojave koje su najčešće reverzibilne te ne mogu izazvati bolest. Sve negativnosti napisane o cjepivu zadnje vrijeme plod su različitih nagađanja i nigdje u cijeloj znanstvenoj i stručnoj literaturi ne postoji nikakva osnova za takve sumnje. Između ostalog cijepljenje protiv gripe je dobrovoljna prosudba svakog osobno a ovisno o zdravstvenoj kulturi.

P: Upućujem Vam pitanje u ime svoje majke, koja 46 godina boluje od šećerne bolesti (na insulinu od početka), te Vas molim da mi odgovorite s obzirom na dijetnu prehranu (kažu da se ne smije jesti i piletinu, a i jaje), stvarno ne smije jesti perad i koliko dugo poslije cijepljenja. Inače se svake godine redovno cijepi protiv gripe. Star je 73 godine.
O: Cijepljenje protiv gripe preporuča se svim pacijentima oboljelima od šećerne bolesti s izuzetkom onih koji su alergični na proteine jajeta.
Spomenuta preporuka odnosi se samo na cijepljenje a ne na prehranu nakon cijepljenja pa stoga nema nikakvih ograničenja konzumacije niti jaja niti mesa peradi.

P: Trudna sam 5 mjeseci i zanima me da li se trebam cijepiti protiv gripe i koliko je to sigurno?
O: Upravo ste Vi ciljna grupa za cijepljenje protiv gripe jer je kod trudnica zabilježeno mnogo više komplikacija. Rizik od obolijevanja svakako višestruko premašuje eventualne nuspojave cijepljenja.

P: Interesira me koje cjepivo je za sezonsku gripu 2010/2011 treba administratirati djetetu od 3.,5 godine. Ovo nam nije prvo cijepljenje niti spadamo u rizične skupine, pa sam cjepivo sama kupovala i donosila u pedijatrijsku ordinaciju. Znam da se može administrirati pola doze cjepiva za odrasle, ali me interesira da li postoji posebno cjepivo za djecu ako je uvezeno ove godine. Na ovaj način želim samo znati koje cjepivo trebam kupiti?
O: Ako ste već prošlih godina cijepili svoje dijete protiv gripe onda ste vjerojatno svjesni korisnosti i pružanja solidne zaštite cijepljenjem spram cirkulirajućih sojeva gripe svake sezone. Ove sezone u cirkulaciji će vjerojatno i dalje biti pandemijski virus A/H1N1/ koji izaziva teže komplikacije kod mlađih osoba a upravo ovogodišnje cjepivo štiti i protiv takvog oblika bolesti. Za cijepljenje djece od 3 godine starosti i starije se aplicira svako cjepivo protiv gripe jednako kao i za odrasle. Sva cjepiva za odrasle, (osim Fluad-a za preko 60 godina starosti i intradermalnog cjepiva / Intanza koje se koristi samo za starije od 18 godina), koja se u Hrvatskoj nalaze na tržištu registrirana su i za djecu stariju od 3 godine te ih možete nabaviti u ljekarnama ili pričekati dok u studenom ne dođu u ambulante obiteljskih liječnika i pedijatara.

P: Astmatičar sam (imam bronhijalnu, alergijsku astmu) i cijepim se redovno zadnjih nekoliko godina i to uobičajenim cjepivom za sezonsku gripu. Izričito se ne želim cijepiti protiv svinjske gripe jer smatram da posljedice tog cijepljenja nisu još dobro poznate niti znanstvenicima koji s tim rade (što dokazuje i današnji članak o toj temi na net.hr portalu). Moje je pitanje da li imam izbora ove godine cijepiti se isključivo cjepivom za sezonsku gripu, dakle ne cjepivom pomiješanim sa cjepivom za svinjsku gripu (pročitala sam da je za ovu godinu predviđeno jedino to kombinirano cjepivo)?
O: Ne nasjedajte na neprovjerene informacije sa raznih portala koji nemaju niti stručnu niti znanstvenu podlogu. Nakon prošlogodišnjeg iskustva s cijepljenjem protiv pandemijske gripe kad se cijepilo oko 200 milijuna ljudi u svijetu, u proteklom razdoblju nisu zapažene nikakve značajne nuspojave. Kao i svaki dosadašnji virus pandemijskih gripa i ovaj posljednji će postati uobičajeni soj cirkulirajućih virusa sezonske gripe, te kao takav biti će uključen u sezonsko cjepivo ove i slijedećih godina. Takva odluka utemeljena je na kontroliranoj proizvodnji i praćenju pozitivnih učinaka cijepljenja u više od 50 godina prevencije protiv gripe cijepljenjem. Adjuvans koji se nalazio u prošlogodišnjem cjepivu protiv pandemijske gripe i izazvao bez razloga brojne kontroverze, ove godine se više ne nalazi u sezonskom cjepivu.

P: Moja majka je imunokompromitiran bolesnik sa sero pozitivnim reumatoidom, na imunosupresivnoj je terapiji Metotrexatom i Medrolom, ima fibrilaciju atrija, ugrađen elektrostimulator te 2 stenta u desnoj koronarnoj arteriji. Moje pitanje je preporuča li se njoj cijepiti ili ne, jer svi njezini liječnici nisu sigurni da li treba ili ne?
O: Vaša majka ulazi u kategoriju osoba koje je izuzetno važno zaštititi cjepivom protiv gripe jer u slučaju razbolijevanja ta bolest kod nje može stvoriti teške komplikacije s poremećajima srčanog ritma. U njenom slučaju nema nikakvih kontraindikacija za cijepljenje.