Novosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) za ovu sezonu gripe naručio je 650.000 doza cjepiva

Prema riječima virusologa dr. Vladimira Draženovića, ove godine očekuju se tipovi A/Brisbane/59/2007 (H1N1), A/Uruguay/716/2007 (H3N2) i B/Florida/4/2006 koji su uključeni u sastav ovosezonskog cjepiva.


Iako zasad nema većih promjena ovosezonskog tipa virusa, s gripom se nikad ne zna! Premda je nije bilo već 40 godina, pandemija je neizbježna, kaže dr. Draženović, napominjući da su epidemiolozi, od mogućih šest, trenutačno pod trećim stupnjem budnosti koji je aktualan već desetljeće.

S ciljem unapređenja cijepljenje protiv gripe, 9. listopada započele su edukacijske radionice za liječnike opće i obiteljske medicine, epidemiologe, medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike o sezonskoj gripi, cijepljenju i važnoj ulozi zdravstvenih djelatnika u cijepljenju protiv gripe. Organizator radionica je HZJZ.

Cijepljenje je osnovna javnozdravstvena mjera prevencije broja oboljelih i smrtnosti od gripe. U Hrvatskoj se u posljednjih pet godina kontinuirano povećava broj procijepljenih.

U 2008. godini Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je 650 000 doza cjepiva koje je besplatno za osobe s povećanim rizikom od nastanka komplikacija zbog gripe. Cijepljenje se preporuča u prvom redu ugroženim skupinama stanovništva, a to su pacijenti s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstveno osoblje.

Dob bolesnika igra najvažniju ulogu u predispoziciji za stvaranje teže kliničke slike, što zbog promjena u plućnoj funkciji nastalih starenjem, što zbog slabije sposobnosti obrane od uzročnika bolesti. S godinama sluznica respiratornog trakta pokazuje slabiju vlažnost, a mukus (sluz) kao dio zaštite od uzročnika bolesti dišnog sustava je često jače viskozan, gust i slabije učinkovit u odstranjivanju mikroorganizama.

Individualna zaštita protiv virusa influence u cijepljenih, ovisi o podudarnosti sojeva virusa u cjepivu i imunološkom odgovoru samog cjepljenika koji je vezan za dob i stanje imunološkog sustava. Čak i ukoliko se cijepljenjem ne spriječi razvoj bolesti, ona će ipak klinički biti zamjetno lakša, s manjim rizikom razvoja komplikacija i smrtnog ishoda.

Objavila: A. Barišin, dr.med.