Novosti

Pandemijski A/H1N1/ 2009 virus u Hrvatskoj

Pandemijski A/H1N1/ 2009 virus u Hrvatskoj

Broj laboratorijski dokazanih slučajeva gripe po tjednima pogledajte pod Nacionalni Centar SZO za influencu Tjedni izvještaj.

11. lipnja 2009 Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila VI stupanj pandemije s virusom influence, što znači da su slučajevi oboljenja potvrđeni u više od dvije regije SZO.
3. srpnja u Nacionalnom Centru za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dokazana je nova varijanta virusa A/H1N1/ prvotno nazvana «svinjska gripa», a prema novoj nomenklaturi SZO Pandemijska A/H1N1/ 2009 gripa.

Simptomi Pandemijske gripe za sada se ne razlikuju od sezonske gripe a to su: 1. povišena temperatura iznad 38,50C, 2. opće loše osjećanje, i 3. neki respiratorni simptomi kao što su grlobolja, suhi kašalj i curenje iz nosa.

Deset bitnih obrazaca ponašanja za zemlje u kojima je dokazan Pandemijski A/H1N1/ 2009 virus (adaptirane i prevedene smjernice UNICEF-a):
1. Budite na distanci barem jedan metar od osoba koje kašlju ili kišu, te izbjegavajte rukovanje i ljubljenje
2. Izbjegnite pothlađivanje i koristite prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promjena
3. Prekrite lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga obavezno operite ruke
4. Perite ruke učestalo s sapunom i vodom u skladu s higijenskim preporukama; te rukama ne dodirujte lice
5. Ako osjetite simptome bolesti ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom
6. Uslijed povišene temperature dolazi do značajnog isušivanja organizma stoga uzimajte dovoljno tekućine a temperaturu snižavajte lijekovima ili tuširanjem u mlakoj vodi, a pojedine simptome ublažite prikladnim sredstvima (grlobolja –pastile; curenje iz nosa-kapi za nos; suhi kašalj – antitusik)
7. Za bolesnu osobu osigurajte poseban prostor u kući na razdaljini od barem jedan metar od ostalih ukućana; te prostoriju redovito provjetravajte
8. Prema preporuci liječnika u prvih 48 sati od pojave bolesti, moguće je primjeniti protuvirusne lijekove
9. Bolesnoj osobi osigurajte samo jednog njegovatelja te ograničite kontakte s ostalim osobama
10. Obratite pažnju na teže simptome bolesti i u tom slučaju odmah se javite liječniku (teškoće u disanju i kratkoća daha; bol u prsima; slabost; nemogućnost kretanja i poremećaj svijesti; povišena temperatura više od tri dana; u djece grčevi i teškoće pri buđenju iz sna)

Objavio Nacionalni centar Svjetske zdravstvene organizacije za influencu