Novosti

STIGLA JE GRIPA! ZAPOČELA JE SEZONA GRIPE U HRVATSKOJ

Do sada je molekularnim tehnikama u Nacionalnom centru za influencu SZO dokazano 363 oboljelih od kojih su neki razvili teže kliničke slike u vidu pneumonija i meningoencefalitisa. Od svih oboljelih u cirkulaciji prevladava B tip virusa influence a dokazani su i A tipovi i to s većom učestalošću A/H3N2/ a u manjem broju A/H1N1/. S obzirom da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u slijedećih par tjedana taj broj znatnije porasti. Oboljeli su svih uzrasta, djeca, radno aktivna populacija i stariji što znači da se gripa uspješno proširila u zajednici. Vrhunac gripe očekujemo u siječnju a potrajati će više tjedana dok znatniji pad oboljelih očekujemo tek u ožujku.
Smatra se da će ove sezone gripu izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A - A/H1N1/ i A/H3N2/ te B virusi dvije linije i to Yamagata i Victoria. Upravo se i antigeni tih virusa nalaze u cjepivu pa će to ujedno biti najbolja prevencija za one koji se žele zaštititi od ove uvijek neugodne i ozbiljne bolesti.

Cijepiti se može bez obzira što je epidemija već počela jer najčešće traje sve do početka travnja. Sve ostale mjere zaštite i podizanje imuniteta su dobro došle ali niti jedna od njih ne može s tako visokom pouzdanošću zaštititi od virusa gripe kao cijepljenje.
S obzirom da je ove godine odaziv na cijepljenje bio izuzetno dobar potrošeno je 280 000 doza cjepiva protiv gripe, a u pripremi je dodatnih 8500 doza koje će početkom prosinca odmah biti distribuirane cjepiteljima.Od naručenih doza trenutno se cijepilo 61% osoba stariih od 65 godina, 35% osoba s kroničnim bolestima i 3% zdravstvenih djelatnika. 

Gripa je dokazana iz svih dijelova Hrvatske, trenutno je epidemija srednjeg intenziteta s istim takvim učinkom na zdravstveni sustav.

Kretanja dokazanih slučajeva gripe u Hrvatskoj na tjednoj bazi izvještavamo preko naših stranica hzjz.hr i gripa.hr; pod WHO/Nacionalni centar za influencu/Tjedni izvještaj o kretanju influence. (plava ikona na desnoj strani naslovne stranice portala gripa.hr).

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

SIMPTOMI GRIPE BEZ KOMPLIKACIJA
 povišena temperatura
 drhtavica
 glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita
 bolovi u mišićima i zglobovima
 curenje i začepljenost nosa
 grlobolja
 kašalj
Gripu treba preležati. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 380 C što isušuje organizam. Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi , a nikako alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. Dobro je koristiti bili kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja.

KADA POTRAŽITI POMOĆ LIJEČNIKA
 ako imate temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana
 ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete
 ako osjećate bol ili pritisak u prsima
 ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni
 ako povraćate i imate proljev
 ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma

10 BITNIH OBRAZACA PONAŠANJA ZA VRIJEME EPIDEMIJE GRIPE


Svjetska zdravstvena organizacija, a u skladu s njome i naša zemlja ne preporuča zbog situacije s novom gripom nikakva ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i roba.


1 Savjetuje se jedino onima koji planiraju neki međunarodni put, da ga odgode ukoliko imaju bolest s temperaturom, dok ne ozdrave.
2 Također se savjetuje ljudima koji se iz inozemstva planiraju vratiti u našu zemlju da taj put također odgode ukoliko su bolesni, do ozdravljenja.
3 Budite na distanci barem 1 metar od osoba koje kašlju ili kišu, te izbjegavajte rukovanje i ljubljenje
4 Izbjegnite pothlađivanje i koristite prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promjena
5 Prekrite lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga obavezno operite ruke
6 Perite ruke učestalo s sapunom i vodom u skladu s higijenskim preporukama; te rukama ne dodirujte lice
7 Ako osjetite simptome bolesti ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom
8 Uslijed povišene temperature dolazi do značajnog isušivanja organizma stoga uzimajte dovoljno tekućine a temperaturu snižavajte lijekovima ili tuširanjem u mlakoj vodi, a pojedine simptome ublažite prikladnim sredstvima (grlobolja –pastile; curenje iz nosa-kapi za nos; suhi kašalj – antitusik)
9 Za bolesnu osobu osigurajte poseban prostor u kući na razdaljini od barem jedan metar od ostalih ukućana; te prostoriju redovito provjetravajte
10 Prema preporuci liječnika u prvih 48 sati od pojave bolesti, moguće je primijeniti protuvirusne lijekove
- Bolesnoj osobi osigurajte samo jednog njegovatelja te ograničite kontakte s ostalim osobama
- Obratite pažnju na teže simptome bolesti i u tom slučaju odmah se javite liječniku (teškoće u disanju i kratkoća daha; bol u prsima; slabost; nemogućnost kretanja i poremećaj svijesti; povišena temperatura više od tri dana; u djece grčevi i teškoće pri buđenju iz sna).