Novosti

GRIPA STOP!

Jedan od razloga pogrešnog stava prema ovoj ozbiljnoj bolesti jest činjenica da gripu često zamjenjujemo s običnom prehladom. Osobe svih životnih dobi mogu oboljeti od gripe i razviti ozbiljne komplikacije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 3. listopada krenuo s digitalnom kampanjom Gripa STOP.  Njezin je cilj podići procijepljenost pacijenata protiv gripe koja u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća. Tijekom kampanje HZJZ će kontaktirati specijaliste primarne zaštite i pedijatre te ih potaknuti da e-mailom pozovu svoje pacijente na cijepljenje, a posebno one koji imaju rizik od razvoja komplikacija: pacijenti s dijabetesom, astmom i srčanožilnim bolestima, stariji od 65 godina.
Osobe svih životnih dobi mogu oboljeti od gripe i razviti ozbiljne komplikacije kao što su bronhitis, upala pluća, upala mišića, srca, mozga te pogoršanje postojeće kronične bolesti.

Pismo liječniku pogledajte ovdje.

Pismo pacijentu pogledajte ovdje.

Najosjetljiviji su oni kojima je imunološki sustav oslabljen (zbog dobi, lijekova, bolesti, trudnoće) jer vrlo lako razviju komplikacije uslijed gripe s mogućim smrtnim ishodom.
Gripa ne treba biti neizbježan sastavni dio života, jer je to teška, vrlo zarazna bolest, a jedini način za efikasnu prevenciju gripe je cijepljenje koje je u razvijenim zemljama jedna vrsta civilizacijske tekovine od koje svatko može imati samo koristi.
Cijepljenje u Hrvatskoj započinje s obzirom na dostupnost cjepiva oko praznika Svih svetih što je dovoljno da se stvori količina zaštitnih protutijela do sezone gripe. Cjepivo protiv gripe u sebi ne sadrži žive viruse, već tri različita virusna antigena. Cijepiti se mogu gotovo svi uz konzultaciju s liječnikom, počevši od djece s šest mjeseci. Da bi tek rođena djeca bila također bila zaštićena, poželjno je da se cijepe trudnice u bilo kojem mjesecu trudnoće kako bi se onda transplacentarno zaštitna protutijela prenijela i na bebu.

U novom broju časopisa ADIVA plus 194 izašao je članak Nacionalnog centra za Influencu kao tema broja s naslovom „Gripa STOP“.