Novosti

Elektronska – edukacija i stručno usavršavanje zdravstvenih djelatnika prvi put u Hrvatskoj

U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskom komorom medicinskih sestara ovakav način stručnog usavršavanja bodovan je i za obnavljanje licenci zdravstvenih djelatnika.

Zavod za telemedicinu u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim centrom Svjetske zdravstvene organizacije za influencu organizirali su stručno usavršavanje za zdravstvene radnike na lokaciji Doma zdravlja Splitsko - dalmatinske županije ispostava Supetar. Predavanje se održalo putem video - konferencijskog sustava koji se koristi za potrebe pružanja telemedicinskih usluga.

Tema prvog predavanja je: «Gripa - aktualnosti i mogućnosti javno zdravstvenih aktivnosti putem elektronskih medija» U okviru usavršavanja uz predavanje je održana i radionica na kojoj su sudionici bili upoznati s novim javno – zdravstvenim portalom www.gripa.hr u cilju poboljšanja dostupnosti vjerodostojnih informacija i unaprjeđenja komunikacije između zdravstvenih stručnjaka i građana u svrhu promicanja zdravlja i prevencije gripe. Osim informacija o gripi, njenom liječenju i prevenciji, posjetitelji portala interaktivno komuniciraju i u mogućnosti su postaviti pitanja na koja će im odgovarati liječnici HZJZ-a i njihovi suradnici.

Prvo predavanje u prostorijama Zavoda za telemedicinu na Ksaveru 211, kao predavač održao je predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo V. Draženović, dr. med., spec. virusolog, a s druge strane na otoku Braču u prostorijama Doma zdravlja u Supetru kao aktivni sudionici bili su zdravstveni djelatnici otoka. Predavanju je prisustvovalo 40 zdravstvenih djelatnika koji su pozorno pratili i s odobravanjem prihvatili ovakav oblik edukacije. Također, uspjela se razviti i interaktivna komunikacija između predavača i polaznika predavanja koji su nakon postavljenih brojnih pitanja u diskusiji dobili pravovaljane odgovore. Ovakav vid korištenja telemedicine daje nam potvrdu da će ovaj oblik edukacije u budućnosti naći svoje mjesto u redovnom stručnom usavršavanju zdravstvenih radnika.

Cilj Zavoda za telemedicinu između ostalog je i uspostaviti kontinuiranu edukaciju zdravstvenih djelatnika na otočnim, ruralnim i teško dostupnim područjima, te im olakšati pristup stručnim sadržajima s obzirom na njihove otežane uvjete rada.
Zavod za telemedicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u cilju održavanja kontinuiteta edukacije organizirati će još dva termina za predavanje na istu temu. Predavanja će se održati na otoku Korčuli u Domu zdravlja Korčula i na otoku Hvaru u Domu zdravlja splitsko-dalmatinske županije ispostava Hvar.

Mladen Novosel dipl.ing.
Ravnatelj                                                                                                                                                                   Zavod za telemedicinu