Novosti

Počela sezona gripe u Hrvatskoj. Još nije kasno za cijepljenje!

Prvi izolirani virusi gripe u Hrvatskoj i u Europi su tipa A(H3N2), a on obično izaziva teže simptome bolesti. U narednim tjednima očekujemo intenzivnije širenje gripe, stoga na početku sezone gripe pozivamo na cijepljenje sve koji se žele zaštititi, a posebno rizične skupine i zdravstvene djelatnike

˝Obzirom da su brojne europske zemlje prijavile veću učestalost posjeta liječniku zbog gripe u odnosu na prethodne dvije sezone i da dominira virus tipa A(H3N2), ove sezone možemo očekivati intenzivniju epidemiju od prošlogodišnje, kada je oboljelo oko 100.000 ljudi. Nije prekasno za cijepljenje jer je sezona gripe tek počela, a traje barem 2 mjeseca.
Laboratorijska ispitivanja cirkulirajućih sojeva virusa gripe i onih uključenih u cjepivo pokazuju dobru podudarnost sojeva što znači dobar zaštitni učinak cjepiva, stoga i dalje pozivamo građane na cijepljenje.˝ izjavio je voditelj Nacionalnog centra SZO za influencu dr. Vladimir Draženović.
Od početka studenog do sada Zavodi za javno zdravstvo su u suradnji s liječnicima opće/obiteljske medicine i pedijatrima procijepili više od 600.000 ljudi, a cjepiva još ima.
HZJZ cijepljenje posebno preporuča osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija ili bliskim kontaktima rizičnih skupina. Osim osoba starijih od 65 godina, u rizične skupine spadaju osobe svih životnih dobi (starije od 6 mjeseci) s kroničnim bolestima poput dijabetesa, astme, malignih bolesti, kroničnih srčanih, plućnih i bubrežnih bolesti, anemijom i oslabljenim imunološkim sustavom.
Detaljnije informacije o gripi, njenom liječenju i prevenciji dostupne su na portalu www.gripa.hr kojeg su pokrenuli HZJZ i Nacionalni centar SZO za influencu radi poboljšanja dostupnosti vjerodostojnih informacija o gripi i unaprjeđenja komunikacije između zdravstvenih stručnjaka i građana s ciljem promicanja zdravlja i prevencije gripe.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je središnja medicinska ustanova javnog zdravstva u Hrvatskoj. Temeljna misija HZJZ-a je očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva Hrvatske. Javnozdravstvenu djelatnost ostvaruje putem službi za epidemiologiju zaraznih bolesti, mikrobiologiju, epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti, imunizaciju, sanitaciju, socijalnu medicinu i zdravstvenu statistiku, zdravstveno prosvjećivanje s promicanjem zdravlja i prevencije bolesti, zdravstvenu ekologiju, školsku medicinu, prevenciju ovisnosti i toksikologiju. HZJZ koordinira, stručno usmjerava i nadzire provođenje javnozdravstvene djelatnosti u zdravstvenom sustavu na razini države.
www.hzjz.hr
Nacionalni centar Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za influencu
1949. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) uspostavila je svjetsku mrežu nacionalnih centara za praćenje promjena virusa gripe. Iste godine osnovan je Hrvatski Nacionalni centar za influencu koji djeluje u sklopu HZJZ-a.
Rad Nacionalnog centra za influencu sastoji se od testiranja pacijenata s kliničkim simptomima influence i drugim respiratornim bolestima, registracije pobola po dobnim skupinama i smrtnosti, izrade studija antigenskih karakteristika izoliranih virusa, testiranja imunogenosti cjepiva, ispitivanja protuvirusnih lijekova, pravovremenog informiranja Epidemiološke službe HZJZ-a o izoliranim tipovima virusa influence te razmjene informacija i uzoraka virusa s Referalnim europskim centrom za influencu u Londonu i drugim vezanim referalnim centrima. Na temelju prikupljenih informacija iz 118 nacionalnih centara, SZO svake godine u veljači preporuča aktualne sojeve virusa influence za sjevernu hemisferu koje proizvođači uključuju u sastav cjepiva protiv gripe za slijedeću sezonu, www.gripa.hr .

V. Draženović, dr.med.