Novosti

Neželjene pojave cijepljenja protiv influence

 

Zdrav stil života u svakom slučaju je najbolji način da ostanete zdravi. Umjerena fizička aktivnost, raznovrsna prehrana izbjegavanje namirnica za koje se zna da imaju štetan učinak i sl. Međutim, nažalost sve to nije dovoljno da bi se obranili od nekih infektivnih bolesti koje se prenose bez obzira na stanje imunološkog sustava jer su uzrokovane mikroorganizmima koji se ne mogu zaustaviti samo zdravim životom, promjenama u ponašanju ili izbjegavanjem nekih lijekova.
 

Gripa ne treba biti neizbježan sastavni dio života, jer je to teška, vrlo zarazna bolest od koje samo u Hrvatskoj svake godine oboli najmanje stotinu tisuća ljudi. Virus influence poznat je po svojoj jedinstvenoj sposobnosti da uzrokuje eksplozivne epidemije i pandemije akutne febrilne respiratorne bolesti u svih dobnih grupa. On posjeduje dvije izuzetne karakteristike koje ga determiniraju u smislu nastanka epidemija. Prva je sposobnost da cirkulira u svojim prirodnim domaćinima pticama i svinjama gdje rekombiniran ili direktnom prijenosom inficira ljude. Druga je nepredvidiva i brza promjena antigena, što mu u tom trenutku zbog imunološki naivne populacije omogućuje da izazove epidemiju s velikim brojem oboljelih ljudi.
 

Za zaštitu od gripe preporuča se cjepivo protiv gripe koje se već godinama koristi, a ispitivanja pokazuju da je sigurno i učinkovito. U današnje vrijeme kad se svijet globalizira a moderan čovjek dnevno je u kontaktu s puno osoba nemoguće je bez preventivnih javnozdravstvenih mjera spriječiti širenje nekih bolesti. Cjepiva su jedna vrsta civilizacijske tekovine koja govori o kvaliteti života i prosvjećenosti pojedinca i naroda. Najosjetljiviji su oni kojima je imunološki sustav oslabljen (zbog dobi, lijekova, bolesti, trudnoće) jer vrlo lako razviju komplikacije uslijed gripe s mogućim smrtnim ishodom. Cjepivo kod njih u slučaju redovitog procjepljivanja ima učinkovitost višu od 90% (HZJZ).
 

Anti-cijepiteljski stavovi i pokreti postoje već više od 100 godina nikad ne donose ništa novo nego se referiraju na internetske portale neprovjerenog i neozbiljnog sadržaja. S druge strane pak stavljanje u promet i potrošnja lijekova odnosno cjepiva višestruko je pod kontrolom zdravstvenih vlasti (HALMED) u svim zemljama svijeta i svatko u svakom trenutku može preko weba unijeti svaku sumnju u neispravnost, što se onda objedinjuje na svjetskoj razini i donose zaključci. Upravo na temelju takvog praćenja u svim zemljama svijeta nije u stručnoj i znanstvenoj literaturi dokazano da bi cjepiva činila nepopravljivu štetu za ljudski organizam. Naprotiv, upravo ona pobuđuju naš imunološki sustav, dižu ga na jednu višu razinu i štite protiv bolesti koje izazivaju epidemije,onih za koje ne postoji lijek ili od onih koje daju teže komplikacije.
 

Reakcije nakon cijepljenja protiv gripe traju najviše dva dana izuzetno su blage i rijetke u odnosu na samu bolest s kojom za razliku od ostalih prehlada, obavezno završite u krevetu s visokom temperaturom. U sastavu cjepiva ne nalazi se ništa što bi bilo toksično, kancerogeno ili teratogeno, a svi korišteni sastojci dugi niz godina koriste se i u ostalim lijekovima te nekim prehrambenim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Osim toga cjepivo se ne ubrizgava direktno u krvotok nego indirektno u mišić gdje onda postupno dolazi do resorpcije i stvaranja zaštitne imunosti. Cjepiva ne varaju tijelo tako da ono više ne reagira na upalne procese, jer mi osim cijepljenja dolazimo svakodnevno u kontakt sa stotinama drugih mikroorganizama koje itekako dobro treniraju naš imuno sustav a cijepimo se samo protiv 10 najopasnijih bolesti.
 

Dugoročne nuspojave nakon cijepljenja i često spominjani neurološki simptomi te autoimune bolesti nisu nigdje u svijetu dokazani, nego su dio informacija s interneta koje se ponavljaju uslijed nerazumijevanja. Američki CDC (Centar za prevenciju i kontrolu bolesti) preporuča cijepljenje protiv gripe svim ljudima starijima od šest mjeseci bez obzira na zdravstveni status, a sličnu poreporuku svojem stanovništvu, kada je u pitanju cijepljenje protiv gripe, daju i stručnjaci u Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, kao i nekim Skandinavskim zemljama.”
Ponukana nekim informacijama iz medija o povezanosti cjepiva protiv gripe sa Guillain–Barré-ov sindromom (GBS), Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u kolovozu 2012. godine osnovala je Povjerenstvo za ocjenu prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv gripe, sastavljeno od nezavisnih stručnjaka različitih profila koji su donijeli neke zaključke.
 

GBS je autoimuni poremećaj koji se manifestira kao upalna poliradikuloneuropatija s posljedičnom simetričnom (obostranom) mišićnom slabošću i oslabljenim refleksima u zahvaćenim područjima. Standardiziranu definiciju slučaja međunarodne radne skupine za GBS - Brighton Collaboration1 (Guillain–Barré syndrome and Fisher syndrome: Case definitions and guidelines for collection, analysis, and presentation of immunization safety data), sastavljene od 20 stručnjaka iz relevantnih svjetskih institucija koristi se za procjenu rizika mogućih nuspojava cijepljenja. Za sada, uzrok GBS-a nije poznat no brojna epidemiološka istraživanja provedena tijekom posljednjih 30-tak godina jasno ukazuju da su najvažniji čimbenici rizika: infekcije gornjeg dišnog sustava, gripa, te neke infekcije probavnog sustava. Osobe koje obole od tih bolesti imaju 5-10 puta veći rizik da u sljedećem kritičnom razdoblju, koje se procjenjuje na 6-8 tjedana, obole od GBS. U Hrvatskoj se godišnje prijavi nekoliko desetaka slučajeva GBS-a. GBS se javlja tijekom cijele kalendarske godine a njegova učestalost raste u razdobljima neposredno nakon epidemije gripe.
 

Ocjena omjera koristi i rizika cijepljenja cjepivima protiv gripe Do sada je provedeno niz retrospektivnih i prospektivnih studija u svijetu s ciljem procjene rizika pojave GBS-a nakon primjene cjepiva protiv gripe. Sumarno, u studijama su prikazani podaci praćenja pojava GBS-a tijekom nekoliko mjeseci nakon cijepljenja u područjima s ukupnom populacijom od oko 60 milijuna ljudi. Procijepljenost je u pojedinim zemljama bila od oko 30% do 60%. Učinjene analize se, prema navedenom, odnose na desetke milijuna cijepljenih i približno toliko osoba koje nisu cijepljene. Promatrajući neke studije, koje ne uzimaju u obzir prisustvo mogućih infektivnih uzroka (što je manjkavost tih studija) za pojavu GBS, na milijun cijepljenih javlja se 1.38 dodatnih slučajeva.
 

Najkvalitetnija studija do sada provedena, u smislu da je pri procjeni nezavisne združenosti cjepiva za pandemijsku gripu i GBS-a uzeto u obzir i prethodne infekcije u odgovarajućem razdoblju, je case-control studija koja je obuhvaćala sva poznata cjepiva protiv gripe u pet zemalja Europske unije te je obuhvaćeno oko 40 milijuna stanovnika. Zaključak te studije glasi da cijepljenje protiv sezonske gripe ne povećava rizik za pojavu GBS tj. rizik je isti u necijepljenih i cijepljenih osoba; omjer šanse za pojavu GBS iznosi 1. Nema signala da postoji povezanost između cijepljenja protiv i pojavnosti GBS-a, odnosno nema signala da cijepljenje protiv gripe povećava rizik za pojavu GBS-a. U zemljama u kojima je stupanj procijepljenosti populacije protiv gripe visoka – učestalost GBS neposredno nakon sezone gripe je manja nego bi se očekivalo bez cijepljenja.
 

Zaključno, dok cijepljenje u mlađim dobnim grupama utječe na kvalitetu života i smanjuje opterećenje na zdravstveni sustav uz gospodarske koristi u starijih je neizostavno jer značajno utječe na smanjenje broja komplikacija,hospitalizacija i smrtnosti u epidemiji gripe. Za sve one koji žele znati više o ovoj temi, postaviti konkretna pitanja i doznati što nam nudi medicina i znanost u 21. stoljeću neka upišu u tražilicu gripa i sve o toj temi pronađu na stranicama portala gripa.hr.
 

U promociji zdravlja potrebno je provoditi kontinuiranu edukaciju liječnika primarne zdravstvene zaštite koji takve informacije prosljeđuju prema široj populaciji, a isto tako u cilju jasnih javnozdravstvenih spoznaja nužno je koristiti različite medije s ciljem da se javnosti prenose točne i provjerene informacije bez senzacionalističkog žutila. Da bi se zdravstveno ponašanje zajednice uskladilo s čimbenicima rizika, potrebno je promijeniti promišljanje o gripi kao «blagoj» bolesti i na taj način spriječiti pojavu «superhero» fenomena koji negira bolest kao takvu.

 

Reference:
1. Guillain–Barré syndrome and Fisher syndrome: Case definitions and guidelines for collection, analysis, and presentation of immunization safety dana, Brighton Collaboration, Sejvar JJ et al., Vaccine (2011)
2. World Health Organization – Adverse Events Following Immunizazion (AEFI): causality assessment (Aide Memoire)
3. Neurological and autoimmune disorders after vaccination against pandemic influenza A (H1N1) with a monovalent adjuvanted vaccine: population based cohort study in Stockholm, Sweden, Bardage C et al., BMJ (2011)
4. Risk of Guillain-Barré syndrome following H1N1 influenza vaccination in Quebec, De Wals P et al., JAMA (2012)
5. Preliminary results: surveillance for Guillain-Barré syndrome after receipt of influenza A (H1N1) 2009 monovalent vaccine - United States, 2009-2010, CDC, MMWR (2010)
6. Guillain-Barre syndrome and adjuvanted pandemic influenza A (H1N1) 2009 vaccine: multinational case-control study in Europe, Dieleman J et al., BMJ (2011)