Novosti

Nova – stara sezona gripe

S prvim danima jeseni, svake se godine podsjećamo da su pred nama mjeseci kada će nas osim nelagode hladnog vremena „posjetiti“ i virusi gripe.

Ovogodišnji virusi gripe, što je izuzetno rijetko a zadnji put dogodilo se prije 18 godina, isti su kao i prošlosezonski. Dijele se na A i B viruse influence dok se A virusi označavaju prema imenima gena za glikoproteine H i N. Tako su ove godine u cirkulaciji virusi influence A/H1N1/, A/H3N2/, i B virusi. U Hrvatskoj je zabilježen podjednaki broj oboljelih u 2009/10 (58 000, 32 preminula) kao i u 2010/11 (56 000, 28 preminula) dok je broj laboratorijski potvrđenih slučajeva nešto veći tj. 1561 u odnosu 1756. S obzirom da su za gripu u Hrvatskoj to relativno male brojke smatra se da je većina populacije imunološki naivna odnosno neprokužena pa tako i u povećanom riziku od gripe ove sezone.

Epidemija gripe osim zdravstvenih učinaka ima i vrlo negativne ekonomske posljedice u vidu visokih gubitaka iz razloga što svake godine pobolijeva u prosjeku oko 100 000 ljudi. Prema procjenama se smatra da se godišnje zbog gripe gubi oko 700 000 radnih dana, najmanje je dva puta veća opterećenost zdravstvenog sustava i bolnica, povećana je potrošnja lijekova, a 75% nepotrebnih vrlo skupih antibiotika potroši se upravo u sezoni gripe.

Gripa je teška akutna infektivna bolest koja ide s temperaturom višom od 38 0 C, koja kod zdravih ljudi prolazi samoizlječenjem a kod osoba s imunološkim disbalansom vrlo često dovodi do komplikacija. Kod virusa gripe otežavajuća okolnost je i to što je otporan na terapiju (tj. najčešće se primjeni prekasno, nakon 48 sati), a napada donje dišne putove, ponajprije uzrokujući tešku upalu pluća

Gripa neminovno uzrokuje svake godine epidemiju u cijelom svijetu, a najčešće obolijevaju djeca. U Hrvatskoj traje od Božića do Uskrsa dakle barem četiri mjeseca odnosno trećinu kalendarske godine. Jedini način za efikasnu prevenciju gripe je cijepljenje koje je u razvijenim zemljama jedna vrsta civilizacijske tekovine od koje svatko može imati samo koristi. Cijepljenje u Hrvatskoj započinje s obzirom na dostupnost cjepiva oko praznika Svih svetih što je dovoljno da se stvori titar zaštitnih protutijela do sezone gripe.

Cjepivo protiv gripe u sebi ne sadrži žive viruse, nego tri različita virusna antigena. Cijepiti se mogu gotovo svi uz konzultaciju s liječnikom. Neke ozbiljnije nuspojave u vidu odgođenih imunoloških reakcija nisu nigdje u znanstvenoj i stručnoj literaturi potvrđene već se povlače kroz medije više poput „urbanih legendi“. Ovo je novopripremljeno cjepivo bez konzervansa i adjuvanasa, visoko zaštitno, a prošlo je i sve potrebne regulative europske i hrvatske Agencije za lijekove. Stoga je preporučljivo cijepiti se bez obzira na godine, a posebice se to odnosi na kronične bolesnike, osobe oslabljelog imuniteta i zdravstvene djelatnike. Uz uobičajena cjepiva različitih proizvođača koja su sva istih karakteristika i primjenjuju se intramuskularno od prošle godine moguće se cijepiti i intradermalnim cjepivom koje također ima slične karakteristike ali se primjenjuje površinski u kožu s manjom iglom. Cijepiti se može kod liječnika obiteljske medicine, pedijatra, u radnim ustanovama i županijskim ispostavama Zavoda za javno zdravstvo te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu


Cjepivo protiv gripe ove godine istog je sastava kao prošlogodišnje a s obzirom da ima rok trajanja godinu dana, cijepiti se treba s novim, ovogodišnjim. Osobe koje su se cijepile prošle godine svakako neka se cijepe i ove godine iz razloga pojačane imunosti koja će nastupiti tzv. boosteriranjem s novim cjepivom. Tako će još dodatno osnažiti svoj imunološki odgovor spram uvijek opasnih virusa influence i u punom zdravlju dočekati nadolazeće blagdane i zimsko razdoblje.