Novosti

Prva pojava virusa gripe tipa B u ovoj sezoni

Oboljele osobe srednje su dobi i iz različitih krajeva Hrvatske što govori da se radi o drugom valu ovogodišnje epidemije s virusom tipa B. Pojava virusa tipa B vjerojatno će i produljiti ovosezonsko trajanje gripe koje je do sada bilo obilježeno isključivo cirkulacijom virusa pandemijskog soja A/H1N1/.

Do sada ove sezone od pandemijske gripe umrlo je 25 ljudi, a bolovalo oko 50 000. Takve brojke ne očekuju se od epidemije s virusom tipa B koji češće ima blažu kliničku sliku, kraće traje i nije toliko kontagiozan pa ne obuhvati tako veliki broj osoba. Kako se gripom još uvijek može inficirati nije niti sada loše cijepiti se, tim više jer je za odgovarajuću zaštitu poželjno primiti dvije doze cjepiva, a ono će prema procjenama SZO-a sljedeću sezonu biti istog sastava.

Ulog je to u vlastito zdravlje za narednu sezonu u kojoj će opet cirkulirati slični virusi gripe. To se ponajprije odnosi na: osobe bez obzira na dob (uključujući i djecu) koji boluju od kroničnih bolesti, starije ljude i sve one u kojih je imunološki sustav zbog različitih uzroka iscrpljen ili slabije reagira.