Novosti

Od cjepiva protiv gripe se ne umire, gripa je ta koja može usmrtiti!

Iako je već isti dan nakon objavljenog članka u novinama liječnik pacijenta (85 godina) koji je umro u jednoj zagrebačkoj bolnici demantirao izjave prema kojima je on umro od cjepiva protiv gripe iznosimo detaljniji komentar.
Guillain Barréov sindrom s kojim se je spekuliralo kao mogućim uzrokom smrti pacijenta, ne navodi se kao uzrok smrti u osoba cijepljenih protiv gripe.
Upravo suprotno, ovaj Guillain Barréov sindrom ponekad u slučajevima infekcije s virusom gripe, nekim drugim respiratornim virusima i bakterijom Campylobacter jejuni može izazvati određenu simptomatologiju, a vrlo rijetko u oko 2% osoba i smrt.
 

Izuzetno je bitno naglasiti da se radi o autoimunoj reakciji na pojedine mikroorganizme, a gore spominjano cjepivo protiv gripe ne može se dovesti u taj kontekst jer ne sadrži cjeloviti virus već se u njemu nalazi samo jedan površinski djelić virusa influence.
Osnovni simptomi ovog sindroma povezani su sa demijelinizacijom preifernih živaca koji posljedično dovode do simetrične slabosti donjih ekstremiteta i moguće prolazne paralize. Sindrom Guillain Barré javlja se u prvim danima po infekciji a najkasnije nakon par tjedana i za njega ne postoji specifičan lijek već se u težim slučajevima pristupa plazmaferezi i terapiji imunoglobulinima. S obzirom da postoji šest podvrsta ovog sindroma, dijagnostika nije jednostavna a temelji se na elektro-miografskom ispitivanju donjih ekstremiteta i biokemijskim pretragama likvora.
Upala pluća, poremećaj svijesti i jednostrana hemipareza u preminulog pacijenta stoga nikako ne govori za gore spomenuti Guillain Barréov sindrom i ni na bilo koji način se ne može dovesti u vezu sa cijepljenjem protiv gripe. Nuspojave od cijepljenja protiv gripe izuzetno su rijetke, a moguće je da se pojave unutar dva dana od cijepljenja kao bolnost i oteklina nadlaktice te izuzetno rijetko blago povišena temperatura i opće loše osjećanje koji prolaze za jedan do dva dana bez posljedica.
 

Za kraj naglašavamo, da cjepivo protiv gripe NE sadrži virus već samo jedan njegov manji dio, te kao takvo nakon cijepljenja ne može prouzročiti samu bolest ili neke autoimune reakcije koje su uglavnom inducirane cjelovitim mikroorganizmima.